Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Protesterna fortsatte också under WTO-mötets sista dag i Hongkong.
2 av 2
WTO-chefen Pascal Lamy preseneterar uppgörelsen.

Kompromissavtal på världshandelsmötet

I Hongkong avslutades världshandelsmötet på söndagen med en uppgörelse om världshandeln. Trots att mötet omgivits av stora demonstrationer och uppgörelsen betecknas som en kompromiss är världshandelsorganisationens chef Pascal Lamy nöjd.

– Vi har inte nått målet än, men vi är på väg åt rätt håll. Och balansen inom WTO håller stadigt på att väga över till förmån för utvecklingsländerna, sa WTO-chefen Pascal Lamy när han avslutade WTO-konferensen i Hongkong.

Det är svårt att hitta riktig entusiasm bland deltagarna här, men många verkar lättade över att inte WTO-mötet blev ett fiasko.

Kollapsen var nära
Näringsminister Tomas Östros säger att det ett tag var nära att förhandlingarna kollapsade.

– Hade det slutat i en kollaps hade det varit oerhört svårt för Europeiska Unionen att överhuvud taget få gehör för våra krav på industrivaror och tjänster. Det var nära en kollaps. Sverige har arbetat mycket aktivt inom EU-gruppen för att kräva att vi måste acceptera att sätta ett slutdatum för exportsubventioner, säger Tomas Östros.

Avtalet betyder att rika länder ska fasa ut stödet de ger till sina bönders export. Exportsubventionerna ska vara borta 2013. Avtalet bereder väg för ett mycket mera omfattande frihandelsavtal nästa år.

”Ett svek mot fattiga”
De allra fattigaste länderna ska också få lov att exportera sina varor till rika länder, och avtalet ger viss hjälp till afrikanska bomullsproducenter, som idag kämpar för att kunna exportera sina varor.

Många frivilligrupper och aktivister är bevikna och säger att WTO-avtalet inte går långt nog, att man svikit fattiga länder. 

– Det här är ett dåligt resultat, men vi väntade oss egentligen ingenting jättebra, men visst är vi besvikna, säger Maud Johansson, som jobbar med biståndsfrågor för svenska frivilliggrupper.

Hon ser ändå en del ljuspunkter.

– För varje ministermöte ser vi att utvecklingsländerna blir bättre och bättre på att alliera sig, förhandla och lägga förslag, så långsamt ser vi en positiv utveckling.

Fortsatta demonstrationer
Utanför konferenslokalen demonstrerade tusentals aktivister mot WTO och mot globaliseringen, hittills idag har det gått relativt lugnt till.

På lördagen var det betydligt våldsammare, polisen satte in tårgas och vattenkanoner mot våldsamma aktivister som försökte storma WTO-lokalen och 900 greps, många av dem sydkoreanska bondeaktivister. Polisen säger att en del av dem nu kommer att åtalas.

Nils Horner, Hongkong
nils.horner@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".