Bush vädjade om folkets stöd

I ett direktsänt tv-tal från det ovala rummet i Vita huset vädjade president George Bush i natt om det amerikanska folkets stöd för kriget i Irak. En majoritet av det amerikanska folket vill att USA ska lämna Irak.

– Man kan ha olika åsikter om upprinnelsen till Irakkriget och det har begåtts misstag men om vi drar oss tillbaka får det katastrofala följder, sa presidenten.

För första gången sedan George Bush förklarade krig mot Irak i mars 2003 talade presidenten direkt till det amerikanska folket från Ovala rummet i Vita huset.

Vill se reträtt
Sex av tio amerikaner vill nu att USA lämnar Irak. Många inom det republikanska partiet vill helst ha en reträtt innan de viktiga kongressvalen nästa höst.

Både republikanska och demokratiska senatorer har reagerat på nya avslöjanden att presidenten i kampen mot terrorismen gett tillstånd till en omfattande telefonavlyssning av amerikanska medborgare utan prövning i domstol. De kräver nu utredningar och offentliga förhör.

Ödmjuk president
Presidenten riktade sitt tal särskilt till de anhöriga som nu i julhelgen sörjer de som stupat. 2 100 amerikanska soldater har hittills mist livet i Irak.

Bush anlade en mer ödmjuk ton gentemot sina kritiker. Han sa att han förstår att många amerikaner frågar sig om kriget är värt sitt pris.

– Vissa tittar på utmaningarna i Irak och tror att kriget är förlorat, det tror inte jag, sa Bush.

Viktigt steg mot demokrati
Valen i Irak kommer inte att innebära slutet på våldet men de är ett viktigt steg för att skapa en ny demokrati mitt i Mellanöstern. Och det är viktigt att varje amerikan förstår vilka konsekvenser det skulle få om vi drog oss tillbaka innan jobbet är färdigt, sa presidenten.

– Om vi överger våra irakiska vänner nu skulle det sända ut en signal att man inte kan lita på att USA håller sina löften. Vi kan inte överlåta Irak till de terrorister som svurit att angripa oss, sa president Bush.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se