För första gången blir en indian president i Bolivia.

Evo Morales blir president i Bolivia

Valet i Bolivia på söndagen blev en jordskredsseger för aymaraindianen Evo Morales och hans socialistiska parti MAS. Morales fick över 50 procent av rösterna och möjligen också en egen majoritet i kongressen.

Bara några timmar efter att vallokalerna stängts fylldes gatorna i La Paz av jublande människor. Man ropade slagord, hoppade, dansade, sjöng och log så att ansiktena lös som solar.

Att det här var en historisk dag behövde ingen tvivla på.

– Nöjd, min vän, jag är så nöjd! Med Evo Morales som president kommer allting att förändras i Bolivia, sa Sonja Aste.

Svårt att stå still
Hon står omkramad av sin man och sina tre barn, och det är bara med stor ansträngning de klarar av att stå stilla en stund.

– Det här är en revolution, säger Sonja Aste.

När den nyvalde vicepresidenten Alvaro Garcia Linera sent på kvällen tog till orda, så säger han samma sak.

– Det här är en revolution, men en fredlig och demokratisk revolution, framburen av bolivianernas röstsedlar.

Vicepresident som draghjälp
I Cochabamba har en trött Evo Morales nyss hyllat sin vicepresident, och Alvaro Garcia Linera, en vit intellektuell från medelklassen har spelat en stor roll för att bredda stödet till Evo Morales.

Hans ursprung har hjälpt till att bryta ner misstron gentemot Evo Morales inom stora delar av medelklassen, liksom hos vissa tidigare fientliga företagargrupper.

Hans pedagogiska klarhet har också lagt ett slags försonande ljus över Evo Morales annars ganska oförsonliga sätt att uttrycka sig på.

Men Alvaro Garcia Linera har också varit offer för smutsiga förtalskampanjer; att han är gay, att han är en terrorist eftersom han en gång i tiden satt i fängelse som gerillaman. Men i segerns ögonblick räckte den nye vicepresidenten ut handen till sina fiender.

– Vi ska regera också för våra motståndare, också för dom som förtalat oss, sa Alvaro Garcia Linera.

”Allas Bolivia”
Han betonade gång på gång att i det stora förändringsarbete som nu ska börja, där har alla plats.

– Från och med nu är det inte en grupps intresse som bestämmer. Från och med nu handlar det bara om Bolivia, allas Bolivia, indianer och icke-indianer, arbetare och företagare, män och kvinnor, sa Alvaro Garcia Linera.

– Alla som på något sätt vill och kan bidra till att skapa rikedom är välkomna hit.

Lugnande och försonande ord, ingenting av segrarens övermod. Det var överraskande för de flesta. Men med en historisk seger i ryggen kan man kosta på sig att vara generös.

Lars Palmgren, La Paz
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".