Svenska byggjobbare tar jobb i Norge

I norra Skandinavien hettar det till nu på arbetsmarknaden för bygg- och anläggningsarbetare. Det nordnorska bygget Snövit, en jättelik anläggning för att utvinna gas ur havet, lockar många med höga löner och långa ledigheter. 3 000 svenskar har redan visat intresse för jobben och inte bara norrbottningar, säger Jaakko Ekorre på Länsarbetsnämnden där.
– Det är jättemånga som kontaktat mig söderifrån, från Stockholm till exempel, säger Jaakko Ekorre på Länsarbetsnämnden. – Kanske går ryktena om att man kan tjäna bra under projekttiden, säger han. Yrkesmän som maskinförare, betongarbetare och snickare, kommer att tjäna över 40 000 kronor i månaden, och med bara 25 procent skatt på det, gratis boende, billig mat och fria hemresor, är det inte konstigt att många är intresserade av de ungefär 1 500 bygg- och anläggningsjobben. Norrmännen behöver många utlänningar. Snövit blev försenad Nu är det bråttom för Snövit blev försenat i våras, sen europeiska frihandelsorganisationen Efta sagt att norska statens skattelättnader uppe i Finnmark, i nordligaste Norge, kanske inte stämde med EES-avtalen, men härom dagen kom klartecken från Efta. Mycket ledigt Jobba tolv dagar, ledig nio, jobba tolv, ledig nio – så ser schemat ut och enligt norska regler ska arbetsgivaren betala hemresan. – Man kommer helt enkelt att chartra plan för att flyga hem arbetarna, säger Jaakko Ekorre. Tre timmar tar det, med buss och flyg från Hammerfest, via Alta till Luleå. Just norrbottningar är redan sen tidigare förhållandevis vana att lång- och veckopendla. Det är förstås positivt med en satsning i norra regionen, säger branschorganisationen Svenska Byggindustriers chef i Norrbotten, Jan Petschler, men han är också orolig för att entreprenörsskapet i Norrbotten ska bli lidande. – Det är en viss risk att vi tappar bra folk i Norrbotten och inte tjänar några pengar och bara blir en arbetsförmedling när de norska företagen vill behålla hela marknaden själva, säger Jan Petschler.
Pia Sjögren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".