Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökande arbetslöshet bland naturvetare

Sverige har länge satsat på att bygga ut de naturvetenskapliga utbildningarna. Men arbetsmarknaden klarar inte att ta till vara naturvetarnas kompetens. Det visar en studie från Högskoleverket.

Bland naturvetare med en akademisk examen med exempelvis matematik, biologi eller fysik som huvudämne har arbetslösheten ökat kraftigt de senaste åren, och ligger idag på drygt 8 procent.

– Förutom att jobba på sjukhus och som lärarvikarie försökte jag söka kassajobb på en livsmedelsbutik. Det var också väldigt svårt. Jag ringde runt till kanske 40 eller 50 butiker och det var fullt överallt. Det var en liten chock, berättar Michael Lindh.

Kraftigt ökad arbetslöshet
Han tog examen som biolog för ett och ett halvt år sedan. Han vikarierar på Karolinska sjukhuset och som lärarvikarie i väntan på att komma in på en forskarutbildning. Han har också sökt jobb i inom hemtjänsten. Och han är inte ensam.

Under de senaste åren har arbetslösheten bland naturvetare ökat kraftigt, från 4,8 procent 2001 till 8,4 procent idag. Samtidigt har antalet högskoleplatser ökat stadigt under hela 90-talet och nu är nästan var tredje högskolestudent tekniker eller naturvetare.

Både regeringen och näringslivet har länge betonat att naturvetenskaplig kompetens behövs för den ekonomiska tillväxten och industrins konkurrenskraft. Men arbetsgivarna har svårt att ta vara på naturvetarnas kompetens och högskolorna måste bli bättre på att anpassa innehållet i utbildningen till arbetsmarknaden, skriver Högskoleverket i sin nya rapport.

– Lärosätena är ganska dåliga på att följa upp sina studenter. Vi tycker vi är jätteviktigt att man ser vad som händer med studenterna, säger Aleksandra Sjöstrand, utredare på Högskoleverket.

Varför är det viktigt?

– Dels att man frågar dem vad som behövs ute på arbetsmarknaden. Då kan man förbättra sin utbildning. Om man ser att det är många som inte får arbete kan man kanske fundera på att ändra inriktning eller ta bort en viss utbildning.

”Folk förväntar sig inte att få ett jobb”
Över hälften av naturvetarna satsar liksom Michael Lindh, på en forskarutbildning, men det är ingen garanti för arbete. Arbetslösheten bland de forskarutbildade är lika hög som bland naturvetare med grundutbildning.

– Det är lite av ett skämt bland oss studenter på universitetet, att när man väl har tagit examen så kan man skoja och säga ”välkommen till arbetslösheten”. Det är väldigt svårt att komma in på arbetsmarknaden och folk förväntar sig inte att få ett jobb med en gång, och definitivt inte ett jobb de är utbildade för, säger Michael Lindh.

Utbildningsminister Leif Pagrotsky har avstått från att kommentera rapporten eftersom han ännu inte tagit del av den.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".