Svenska vapen i Kashmir

Men ett av de mest effektiva vapnen på den indiska sidan i det hotande kriget i Kashmir är de drygt 400 svenska Bofors-kanoner som levererades till Indien i slutet av 80-talet. Och nu vill Bofors sälja ytterligare kanoner till Indien.
Sverige säljer av princip inte vapen till länder där det är risk för krig. I helgen konstaterade utrikesminister Anna Lindh att regeringen inte tänker godkänna några nya kanonaffärer. Ändå kan det bli fler kanoner till Indien som en följd av de avtal som Sverige redan har skrivit under. Bofors provskjuter i Indien Bofors, eller Bofors Defence, som företaget heter i dag, visar och provskjuter just nu i Indien en utvecklad modell av de fälthaubitsar som man tidigare har sålt till Indien. Det är för övrigt affärer som det indiska rättsväsendet fortfarande undersöker eftersom man misstänker att det förekom mutor i dem. Nya kanoner ryms i samma avtal För att på nytt kunna ge ett bud på kanoner till Indien måste Bofors ha ett tillstånd från ISP, Institutet för strategiska produkter, den myndighet som kontrollerar export av svensk krigsmateriel. Ett sånt tillstånd har Bofors fått, ISP anser nämligen att marknadsföringen ryms inom de avtal om Bofors-kanoner som redan finns mellan Sverige och Indien. – Det fanns inget i gällande avtal från 1986, alltså regeringsavtale mellan Sverige och Indien och följdavtalen, som stod i strid med att företaget lämnar en offert för ett nytt haubitssystem för Indien, säger Lars-Hjalmar Wide som är generaldirektör på ISP. Mångmiljardaffär Om Bofors skulle få en order på fler kanoner till Indien, det handlar i så fall om en affär värd upp till 10 miljarder kronor, så kommer Bofors och Indien att hävda att ordern faller inom de gamla avtalen från 1986 som tillåter en export. Det är avtal som den svenska regeringen har sagt att man inte tänker bryta och ISP får då försöka tolka dem en gång till. – Slutgiltig ställning till det här tar vi i ljuset av hur affärsupplägget stämmer med avtalen och den säkerhetspolitiska situationen i området just då, säger Lars-Hjalmar Wide. Men om de tidigare avtalen skulle vara giltiga så är det teoretiskt bara Förenta nationerna som kan stoppa en fortsatt kanonaffär. Enligt regeringens riktlinjer för vapenexport så ska Sverige inte sälja vapen till länder där krig hotar. Om riktlinjerna strikt hade följts när den första omgången Bofors haubitsar såldes till Indien, så hade det inte blivit nån affär, eftersom Kashmirområdet redan då var en krutdurk. Men den gången vägde arbetsmarknads och industripolitiska skäl tyngre än riktlinjerna, det var viktigare att rädda jobben i Bergslagen där Bofors hade sin tillverkning.
Jan Mosander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".