Klapparna handlas allt oftare via datorn.

Ökad julhandel via internet

Allt fler handlar julklappar över internet. I Europa förväntas julhandeln på nätet öka med 20 procent jämfört med förra året, enligt en undersökning från nätannonseringsföretaget Tradedoubler.

– Jag köpte en dvd till min mamma. Det var enklast och billigast, säger Kristian Medin, en av dom som har köpt julklappar över internet. 

För många handlare betyder julen klirr i kassan, även för dem som säljer sina varor på nätet. För internet har blivit en etablerad försäljningskanal med samma typer av säsongssvängningar som inom den traditionella handeln.

Till jul är det framför allt hemelektronik och underhållning, som till exempel dataspel, cd-skivor, böcker och dvd-filmer, som säljer bäst.

Sex av tio
Förra året köpte varannan svensk mellan 14 och 80 år julklappar över internet. Och i år förväntas det bli ännu fler. Sex av tio svenskar tänker köpa julklappar över nätet, enligt en undersökning som Posten låtit göra.

Redan i november började handeln ta fart med en ökad försäljning hos europeiska e-handlare med närmare 30 procent. Förra årets försäljningstopp inföll på luciadagen. Totalt räknar branschen med en ökning av e-handeln med över 30 procent i år.

Fortsatt ökning
Lennart Helgesson, kanslichef på Svenska postorderföreningen, tror att näthandeln kommer att fortsätta öka under 2006.

– Branschen har en fantastisk utveckling när det gäller näthandeln. Vi har en andel av den totala försäljningen på ungefär 45 procent. Det innebär att näthandeln i dag är större än den gamla telefonförsäljningen.

Vad beror det på?

– I första hand att vi har öppet dygnet runt sju dagar i veckan. Tillgängligheten är på kundens villkor och dessutom har nästa alla svenskar tillgång till nätet i dag, antingen via sina arbetsplatser eller i bostaden, säger Lennart Helgesson Svenska Postorderföreningen.

Anne Parichart Eriksson
anne.parichart-eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".