Utrikesminister Vuk Draskovic.

Serbiens utrikesminister: Konflikten i Kosovo kan inte lösas internt

Serbiens utrikesminister Vuk Draskovic är djupt oroad över läget i det av FN kontrollerade Kosovo inför förhandlingarna om vilken status provinsen ska ha. Överläggningarna börjar på allvar efter nyår under förre finländske presidenten Martti Ahtisaaris ledning och har från många håll bedömts som en närmast omöjlig uppgift.

Albanerna kan inte acceptera någon form av serbisk överhöghet och enligt utrikesminister Draskovic har albanerna helt förlorat rätten att styra över serberna.

– Vem bär ansvaret för alla illgärningar de gångna sex och ett halvt åren? Albanerna. Där har inte funnits någon serbisk polis, ingen militär och framför allt ingen Slobodan Milosevic, han är i Haag. Så, följer man albanernas egen logik har de ingen rätt att styra över serber mer, säger Vuk Draskovic.

Serber kan aldrig styra
Han syftar då på Kosovoalbanernas främsta argument för ett självständigt Kosovo, åren av serbiskt förtryck och förföljelser fram till NATO:s inmarsch 1999 innebär att serberna aldrig mer kan styra över albanerna i Kosovo.

Men övergreppen har skett från båda sidor, enligt Vuk Draskovic mening. Enligt honom finns det ingen som helst önskan mer att styra över albanerna. De är fria att göra vad de vill. Men serberna, idag finns cirka 100 000 kvar, och andra minoriteter måste skyddas.

– Skyddszoner måste inrättas runt kloster och kyrkor i Kosovo så inte ännu fler bränns ner och serber som nu lever närmast som slavar i Kosovos större städer och de som har flytt från Kosovo kan tillåtas att flytta till skyddszonerna, så att dessa blir levande samhällen, säger Vuk Draskovic.

Ensam om positiv syn
Utrikesminister Draskovic har en relativt positiv syn på vad överläggningarna kan leda till. På den serbiska sidan är han ganska ensam om det. Bland serberna i Kosovo är de flesta övertygade om att albanerna kommer att ta över allt och att alla andra måste fly.

– Albanska och serbiska politiker kan inte lösa konflikten. Det kommer en tredje part, väst, att göra och det blir dåligt för oss serber. Med 99 procents säkerhet får albanerna hela Kosovo och vi serber fördrivs, hävdar en ung serb bosatt i den norra delen av staden Mitrovica i Kosovo.

I söder, där albanerna är i majoritet, delas den uppfattningen att albanerna har rätt till, och kommer att få, ett självständigt Kosovo efter alla år av förtryck.

Christina Gustafsson
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".