Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rädda Barnen vill att barns rätt till vård ska gå först

Sju år har gått sedan lagen om vårdnad av barn ändrades så att domstolar nästan alltid dömer till gemensam vårdnad. Men trots flera utredningar finns det fortfarande ingen lösning på hur man ska göra med alla barn som nekas vård för att en förälder motsätter sig det.

Idag krävs att båda vårdnadshavarna samtycker till all hälso- och sjukvård.

Åsa Landberg är psykolog på Rädda Barnen, som kräver att regeringen ser över problemet.

– Alla de verksamheter som erbjuder stödinsatser eller behandling för barn som har växt upp i familjer med en våldsam pappa eller mamma har stora problem med det här. Det är många barn varje år som man nekar att ta emot för att en vårdnadshavare säger nej, säger hon.

Föräldrar nekar vård
Det handlar om barn som har vuxit upp med missbruk, misshandel eller där föräldrarna av andra skäl har varit oförmögna att ta hand om sina barn på ett bra sätt. Barnen skulle behöva hjälp av sjukvården att bearbeta sina upplevelser. Men en förälder utnyttjar sin rätt att neka barnet vård.

Frågan har stötts och blötts i flera omgångar. Senast var när regeringen gav vårdnadskommittén som tillsattes 2002 i uppgift att hitta en lösning. Slutbetänkandet kom i somras. Men inte heller de hittade någon lösning, utan istället förslag till fortsatt utredning.

Ann Kuttenkeuler är kansliråd på justitiedepartementet:

– Det är svårt att dra gränser när det gäller föräldrarnas rätt att bestämma och å andra sidan samhällets intresse av att skydda barnen. Kommitteen nämner olika lösningar men har inte kunnat ta ställning till vilken som är bäst. Jag tycker att man måste göra djupare analyser, säger hon.

Proposition i vår
Men i nuläget pågår inte ens en utredning i frågan. Däremot kommer vårdnadskommitteens förslag i en proposition i vår. Där kommer bland annat förslag om att föräldrar som är dömda för misshandel inte ska få vårdnad om barn i lika hög utsträckning som nu.

Men varken vårdnadskommitteen eller Åsa Landberg på Rädda Barnen tror att det kommer att hjälpa de mest utsatta barnen.

– Även om fler våldsamma föräldrar blir av med vårdnaden så kommer det ändå att finnas en mängd fall där föräldrar nekar barn behandling. Det kan vara familjer där den ena föräldern inte vill ha insyn i vad som händer hemma. Det kan också vara familjer där en förälder är rädd för psykologer och har dåligt förtroende för samhället av olika orsaker, säger hon.

Föräldern får klaga
Åsa Landberg tycker att det kunde räcka med att en förälder ger samtycke till vård.

– Som det är nu har föräldrarna en vetorätt. Det gör att man drar ut på väntetiden på behandlingarna under lång tid, ibland under flera år. En väg skulle kunna vara att göra tvärtom. Att barn har rätt till hälso-och sjukvård och om en förälder tycker att man tar dit barnet i onödan är det den som får klaga, säger hon.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".