Anställningstest är offentlig handling

Många arbetsgivare använder psykologiska tester för att bedöma personer som söker jobb. På myndigheter kan de sökandes testresultat lämnas ut med hänvisning till offentlighetsprincipen. (SR Sörmland)

– Herregud, det här visste jag inte. Det måste jag kopiera, säger Jonas Nordqvist.

Jonas Nordqvist fick göra ett begåvningstest när han sökte jobb på Kronofogdemyndigheten.

Resultatet, som visade hans begåvningsnivå redovisad på en skala från ett till nio, blev en offentlig handling, som kan begäras ut av vem som helst.

Chockade
Det kom som en överraskning för Jonas Nordqvist och en del andra, som gjort testet.

– Jag har pratat med andra om att testet också blir offentligt och de blev chockade, säger han.

Myndigheterna tolkar sekretesslagen på olika sätt. Ekonomistyrningsverket och Riksrevisionen lämnar inte ut några testresultat, medan Skatteverket och Kronofogdemyndigheten menar att det är olagligt att hålla resultaten hemliga.

Facket kritiskt
Psykologen Kajsa Rönnqvist arbetar med rekrytering på Skatteverket och Kronofogdemyndigheten.

– Vi informerar dem om att det man gör i samband med en rekrytering kan bli offentliga handlingar. Den slutsats vi har dragit av det är att vi tänker oss för både en och två gånger innan vi testar en person, säger Kajsa Rönnqvist.

På fackförbundet Jusek har man svårt att se något fall där det är motiverat att låta sådana här uppgifter bli offentliga. Louise Adelborg är verkställande direktör på Jusek.

– Det känns skrämmande i och med att det kan vara skadligt för individen. Det känns inte relevant att det ska behöva komma ut så mycket, säger hon.

Är det inte rimligt att man ska kunna granska testerna om de har en inverkan på vem som får jobbet?

– Det är en komplikation, som vi får fundera på. Det känns inte rimligt att man ska kunna kräva ut testerna och resultatet av dem, säger Louise Adelborg, vd på fackförbundet Jusek.

Per Hagström, SR Sörmland
per.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".