Officer friades i den sista nazirättegången

I den förmodligen sista stora nazisträttegången i Tyskland friades i dag den 88-årige före detta officeren Ladislav Niznansky. Han stod åtalad för att ha deltagit i massakrer på civila i de slovakiska bergen i slutet av kriget.

Men trots den friande domen, har Niznansky aldrig förnekat att han deltog i krigföringen mot partisaner.

Det var den 21 januari 1945 som de tyska specialtrupperna kom till de otillgängliga byarna Ostry Grun och Klak i de slovakiska bergen.

Ansvarig för specialkommando
Den tyska officersledningen ville ge partisanerna ett hårt slag, och barn, kvinnor och gamla sköts på plats. Massakern ingick i en offensiv och vid krigsslutet hittade de allierade 176 massgravar med bland annat kvinnor och barn.

Under rättegången har åklagaren försökt bevisa Ladislav Niznansky skuld. Han var ansvarig för den slovakiska enheten i specialkommandot Edelweiss, vars främsta uppgift var att bekämpa partisaner och att spåra judar som gömde sig.

Men åklagaren har haft stora problem med vittnen som 60 år efter kriget blandar ihop datum, namn och personer. Ett annat problem för åklagaren har varit att hans främsta bevis kommer från en rättegång i Tjeckoslovakien 1962, då Niznansky dömdes till döden i sin frånvaro.

Medgav att han stred i förbandet
Men i efterhand har det visat sig att rättegången var politiskt motiverad och vittnens berättelser tillrättalades för att passa åklagarens åtalspunkter.

Ladislav Niznasky, som efter kriget har levt i Tyskland och arbetat bland annat som spion, har aldrig förnekat att han stred i förbandet Edelweiss och att han deltog i jakten på partisaner. Men civila har han enligt egen utsago aldrig dödat. Det var en hederssak, sa han i rättegången i München, som nu är slut efter 15 månader.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se