Las-förhandlingarna

”Inte aktuellt att förhandla via regeringen”

2:01 min

Efter att las-förhandlingarna kraschat mellan arbetsmarknadens parter sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i går kväll att hon nästa vecka tänker bjuda in de tre parterna för samtal.
Men både PTK och Svenskt näringsliv är idag tydliga med att det inte är aktuellt med förhandlingar via regeringen.

– Att redogöra för vad vi har förhandlat fram kommer vi självklart att göra, men vi kommer inte sätta oss i någon förhandling eller i någon medlingssituation med regeringen, säger Martin Wästfelt, förhandlingsledare på privatanställda tjänstemännens fackliga organisation PTK.

Mattias Dahl är vice vd och förhandlingschef på Svenskt näringsliv.

– Vi träffar jättegärna arbetsmarknadsministern varje dag för att diskutera nödvändiga reformer på arbetsmarknaden, däremot när det gäller förhandlingar med motparterna, då sköter vi dem själva, säger han.

Det var i går eftermiddag som beskedet kom om att förhandlingarna mellan arbetsmarknadens parter strandat en andra gång.

Svenskt näringsliv och PTK, sade ja till en uppgörelse, men en enig LO-styrelse kunde inte acceptera budet. Därmed hamnade den infekterade las-frågan åter på den politiska spelplanen hos regeringen.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark sade i går kväll i intervjuer att det nu är ett svårt och nytt läge, och att hon kommer att ta kontakt med parterna.

– Till veckan kommer jag att bjuda in parterna för att föra en dialog om hur de ser fortsatt ser på utvecklingen i den här frågan. Det är ju så att man har haft fortsatt intensiva förhandlingar, och det har funnit en hel del förslag på bordet, så det är klart att jag är mycket angelägen att lyssna in parterna och vilken bedömning de gör, sade hon till TV4.

Men eftersom Svenskt näringsliv sagt ja till en uppgörelse, precis som PTK, finns mycket mer att prata om, enligt Svenskt näringslivs vice vd Mattias Dahl.

– Vi accepterar ju uppgörelsen. Vill arbetsmarknadsministern prata så bör ju det ske med LO, det är ju de som har sagt nej, säger Mattias Dahl.

Ekot har inte nått LO:s ordförande Susanna Gideonsson, men enligt LO:s presstjänst är beskedet från henne, att skulle en inbjudan komma från arbetsmarknadsministern, är det något som LO får överväga då.