Lärare halshöggs i Paris

Misstänkta terroristen var tidigare okänd av underrättelsetjänst

2:04 min

I Paris har har tusentals fransmän i dag hedrat minnet av den lärare som mördades i går. Den misstänkte 18-årige gärningsmannen sköts ihjäl av polisen, som nu utreder mordet som terrorbrott. Enligt åklagaren fanns inga noteringar om honom hos underrättelsetjänsten.

– Han var okänd av fransk underrättelsetjänst och har inga tidigare domar mot sig,
men har varit inblandad i mindre våldsbrott som ung, sa Jean-Francois Ricard, chef vid franska nationella antiterrorist-åklagarmyndigheten, som redan igår inledde en utredning om misstänkt mord med terrormotiv.

Enligt åklagaren, som kartlagt gärningsmannens inlägg på sociala medier och de anmälningar och hot som fanns mot läraren sedan tidigare, tyder allt så långt på att det brutala mordet var en hämnd för att läraren visat karikatyrer av profeten Muhammed under en historielektion på högstadiet.

Ett stort antal fransmän har hedrat den dödade lärarens minne under dagen,
genom att lägga blommor på mordplatsen och genom att manifestera för yttrandefrihet på olika sätt runt om i landet.

– Vi har turen att ha mer frihet Frankrike än man har i andra länder i världen.
Det måste vi ta vara på, sa en högstadieelev till franska BFMTV.

Hon bar ett grått plakat på magen med texten ”Je suis prof”, Jag är lärare, samma typ av solidaritetsslogan som man använde vid attentatet mot satirtidningen Charlie Hebdo.

– Eftersom skolan är hela samhällets grundpelare är gårdagens attack en attack mot hela nationen, sa utbildningsminister Jean-Michel Blanquer i ett uttalande tidigare idag.