Banker vill att fler köp sker med kort

Efter den senaste tidens värdetransportrån, startar bankerna på måndagen en kampanj för att få oss att köpa julklappar med kort istället för kontanter.

– Huvudsyftet är att uppmärksamma allmänheten på den besvärande situation som råder i och med hotbilden mot kontantförsörjningen. Ett litet bidrag som banksektorn kan göra i det här är att försöka uppmana allmänheten och dess kunder att nyttja kort i så stor utsträckning som möjligt vid köp under julhandeln till att börja med. Men också på sikt för att ändra beteendet till att använda kort i större omfattning än hittills, säger Leif Trogen på Bankföreningen.

Pistolmän ska ge kortköp
Stora affischer med överkorsade pistolmän ska uppmana svenskarna att betala med bankkort istället för kontanter. På så sätt hoppas bankerna kunna minska mängden kontanter i samhället, och därmed behovet av de riskfyllda värdetransporterna.

Samma uppmaning kom för en månad sedan från finansmarknadsminister Sven-Erik Österberg. Bakgrunden är bland annat att Sverige halkat efter i utvecklingen när det gäller kortanvändning, antalet kortbetalningar per person i Sverige är bara hälften av antalet i till exempel Norge, enligt den senaste statistiken från Riksbanken.

Handelns avgifter måste sänkas
Handlarna svarar på måndagen på bankernas kampanj genom att ställa motkrav. Bankerna tjänar mycket pengar på de avgifter som handlarna betalar vid kortköp, och de avgifterna måste sänkas om kortanvändningen ska öka, det säger Dag Klackenberg som är vd på Svensk handel.

– Det som inte framgår och som kanske vore av intresse att ta fram är det att det kostar för handeln att ta emot kort. En del av affärerna blir direkt olönsamma om man använder kort och därför är vårt krav gentemot bankerna att avgifterna för att använda kort vid betalningar måste sänkas, säger Dag Klackenberg.

Andreas Hedberg
andreas.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".