Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Register inte nödvändigt för bättre vård

Publicerat måndag 19 december 2005 kl 17.20

Det finns för lite kunskap om resultat, behandlingskvalitet och komplikationer för flera nyckelområden i svensk sjukvård. Det visar Socialstyrelsens hälso- och sjukvårdsrapport som presenterades på måndagen.

Bland annat saknas det kvalitetsdata för hur den psykiatriska vården fungerar.

Men för det behövs inte kvalitetsregister, säger professor Lars Jacobsson i Umeå. Det går att förbättra vården för de psykiskt sjuka på andra sätt.

– Det kan man göra. Jag är inte säker på att ett kvalitetsregister är den enda lösningen på det. Vi vet ju väldigt mycket vad som skulle förbättra för våra patienter redan nu utan de här kvalitetsregistren. Jag är inte säker på att det är det första man ska inrikta sig på ens en gång, säger Lars Jacobsson.

Bland de områden som saknar kvalitetsdata finns tandvård, primärvård och psykiatri - och sjukvårdsrapporten konstaterar att uppföljningen av vad som händer inom psykiatrin inte är tillräcklig.

Utvecklingen av kvalitetsregister har startat bland annat för schizofreni, demens och ätstörningar men några nationella kvalitetsdata finns inte än. Men kritiken mot svensk psykiatrisk vård har varit omfattande och professor Lars Jacobsson, som är vetenskapligt råd åt Socialstyrelsen anser att man vet mycket väl vad som skulle gagna de psykiskt sjuka.

– Det är ju naturligtvis att det finns tillräckliga resurser. Ta inom psykoterapiområdet till exempel där vet vi ju att det har effekt. Men det finns ju en stor brist på psykoterapeuter både inom psykiatrin som utanför, säger professor Lars Jacobsson som är professor i psykiatri i Umeå.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".