Bush gick runt reglerna.

Bush försvarade telefonavlyssning

USA:s president George Bush svarade på måndagen en på frågor om spionorganet NSA:s telefonavlyssning som han personligen gett tillstånd till. Enligt Bush agerade han i enlighet med grundlagen, trots att han inte inhämtat domstolsbeslut.

– Min personliga åsikt är att det är skamligt att någon avslöjar detta mycket viktiga program mitt under brinnande krig. Det faktum att vi diskuterar det här hjälper fienden, sa president George Bush när han på en av sina numera ovanliga presskonferenser i Vita huset försvarade rätten att spionera på amerikanska medborgare och utöva hemlig telefonavlyssning i kampen mot terrorismen.

– Jag har enligt konstitutionens andra paragraf en rätt och skyldighet att försvara vårt land i krig. Hade vi telefon-avlyssnat mer hade vi kanske kunna förebygga 11 septemberattentaten, menade presidenten.

Telebolagen skyldiga hjälpa till
Telefonbolagen har numera skyldighet att tillhandahålla teknik så att säkerhetstjänsterna enkelt och smidigt ska kunna avlyssna telefonsamtal och datatrafik var som helst i näten. Det är inte som i gamla tider agenter som måste koppla in sig i telefonskåp och sitta med hörlurar natt efter natt i kalla bilar och vänta.

Allt sker enkelt och snabbt vid skrivbordet genom att man matar in telefonnummer eller datoradress och sedan spelar datorn in och kopierar alt intressant.

För att inte övervakningen av privatpersoners telefonsamtal och e-post ska kunna missbrukas måste en domstol pröva och godkänna varje avlyssning. President Bush medgav att han gett tillåtelse att kringgå dessa regler då det gäller misstänkta terrorister som haft kontakt med utlandet.

Kritiker vill att lagarna följs
Men när man spionerar på de egna medborgarna är det viktigt att man följer lagarna, menar kritikerna.

George Bush gick på sin på presskonferens till motangrepp mot de senatorer som nu blockerar en förlängning av de speciallagar för terroristbekämpning, Patriot Act, som löper ut vid årsskiftet.

”Om tolv dagar begränsas våra möjligheter att bekämpa terrorismen, det är oansvarigt av de demokratiska senatorer som nu vrider viktiga verktyg ur våra händer”, sa president George Bush.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".