Alla flyktingbarn omfattas inte av ny lag

Den nya tillfälliga asyllagen som ska ge gömda flyktingar rätt till ny prövning kan leda till problem för familjer som hunnit få fler barn under tiden som de har levt gömda. De barnen omfattas nämligen inte av den nya lagen.

Siham från Algeriet har levt gömd i Sverige i tre och ett halvt år. När hon gick till Migrationsverket för att ansöka om en ny prövning fick hon veta att den nya lagen inte gäller hennes två döttrar.

– Migrationsverkets personal sa döttrarna Sonia och Melissa inte kan prövas enligt den nya lagen. De måste söka asyl på vanligt sätt, berättar Siham.

Omfattar bara den som fått avslag
Anledningen är att den nya tillfälliga lagen bara omfattar dem som redan har fått avvisningsbeslut. Det har inte Sihams döttrar eftersom de föddes efter att Siham och hennes man fick avslag på sin asylansökan för tre och ett halvt år sedan.

Det betyder att Siham kommer att prövas enligt den nya, mer generösa lagstiftningen, medan hennes döttrar bedöms enligt den vanliga utlänningslagen.

Det finns fler familjer som är i samma situation. Siffror från Migrationsverket visar att det gäller 117 barn som alltså kommer att prövas enligt en annan lag än sina föräldrar.

Ska få gemensamt beslut
Men trots att olika lagar gäller för barnen och föräldrarna säger Torbjörn Modén på Migrationsverket att varje familj kommer att få ett gemensamt beslut.

– Vi kommer att ha en sammanhållen handläggning av de här familjerna. Vi kommer att pröva föräldrarna enligt den nya tillfälliga lagen och barnens ansökningar kommer att prövas enligt den ordinarie utlänningslagen, säger Torbjörn Modén.

Kommer de att få varsitt beslut?

– I och med att vi har en sammanhållen handläggning kommer besluten att följas åt så att föräldrar och barn får likartade beslut, säger Torbjörn Modén på Migrationsverket.

Om den tillfälliga lagen eller den ordinarie utlänningslagen kommer att väga tyngst i de besluten kan Torbjörn Modén inte svara på.

Siham från Algeriet är orolig för hur det ska gå för hennes familj, men hon säger att hon hoppas att familjen med döttrarna Melissa, snart två år, och Sonia sex månader, kommer att få ett positivt besked från Migrationsverket.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".