Riksbanken varnar för fallande huspriser

I ett tal på måndagen varnar vice riksbankschefen Lars Nyberg för en negativ spiral med fallande huspriser. Han sa att han är orolig för utvecklingen när det gäller bostadspriserna.

Huspriserna och hushållens skuldsättning kan mycket väl ha nått nivåer där det finns en risk för svag efterfrågan när konjunkturen så småningom vänder neråt, sade vice riksbankschefen.

Ekots ekonomiske kommentator Christer Hillbom tror att vice riksbankschefens oro är befogad.

– Det här är en diskussion som pågått länge inom riksbanken. Det bottnar i att det är billigt att låna pengar, räntorna är låga. Hushållen har fått mer pengar i plånboken på grund av sänkta skatter och man har haft en brist på nybyggda bostäder.

– Det har drivit upp priserna, framförallt i storstäderna, vilket i sin tur har ökat hushållens förmögenhet. Allt det här tillsammans kan driva fram en överoptimism, till sist kan man få en prisbubbla, säger Christer Hillbom.

Vad betyder det i värsta fall för husägare om det vänder?

– Det såg vi exempel på i mitten av 90-talet, då personer i en nedåtgående konjunktur blev av med jobbet, satt med lån, tvingades sälja. Då sjunker priserna och många som egentligen har råd att behålla sin bostad tänker att det är bäst att sälja innan priserna sjunker ännu mer. Man får ett ökat utbud och så sjunker priserna. Det här kan inträffa.

Vad är riksbankens botemedel?

– Lars Nyberg är ute efter att börja höja räntorna i tid. Det bromsar en fortsatt uppgång på villapriserna. Det är ett sätt att hålla tillbaka risken för prisfall eller för en bubbla. Har man bra drag i konjunkturen så håller man dessutom tillbaka risken för ett prisfall, säger Christer Hillbom, Ekots ekonomiske kommentator.