Banda Aceh före och efter flodvågen.

"Återuppbyggnaden måste få ta tid"

Nästan 100 miljarder kronor har getts eller lovats till områdena som drabbades av tsunamin. Medan många av de drabbade klagar över den långsamma återuppbyggnadstakten tycker Leila Zulfaqar, som arbetar för Rädda barnen i Aceh, att det måste få gå långsamt, bara det blir bra.

För tillfället befinner sig Leila Zulfaqar i Stockholm för att delta i en utvärdering av hjälparbetet som Sida genomför.

– Folk klagar, säger hon.

Det är lätt att förstå när det i Aceh är nästan 70 000 människor som fortfarande bor i tält och bara 10 000 av utlovade 120 000 nya bostäder har byggts.

– Men det har verkligen gjorts enorma insatser. Det är bara att se sig om, det går knappt att fatta hur fort röjningsarbetet gått, säger Leila Zulfaqar.

Stort röjningsarbete
FN-siffror intygar: mer än 100 000 kubikmeter tsunamiskrot är undanröjt, enbart i Banda Aceh.

Med årsdagen snart här görs mängder av utvärderingar, bland annat i Sverige av biståndsorganet Sida med inbjudna från hela världen. Bland dem finns Leila Zulfaqar från Rädda Barnen i Aceh, den del av Sydostasien som drabbades värst med omkring 150 000 dödade och en omätbar ödeläggelse.

De flesta hjälporganisationer tycks eniga om att man trots initialt kaos och koordineringsbrist lyckades med katastrofhjälpen. Det blev ingen andra våg av död, det blev inga epidemier. De flesta drabbade överlevande fick snabbt vård, vatten, mat, filt och tält.

Kommer att ta flera år
Men återuppbyggnaden går långsamt och kommer sannolikt att ta flera år.

– Bättre bra än fort, bättre att bygga upp våra samhällen igen genomtänkt och bättre än tidigare än att göra om misstagen från förr, säger Leila Zulfaqar.

Hon finner förtröstan, nej glädje, rättar hon sig, i något som gått mycket snabbare än väntat: att barnen, som i sin traumabehandling tidigare mest ritade tsunamivågor höga, hotfulla och svarta som berg, nu oftare ritar bilder av vanliga familjer under blå himmel och glad sol.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".