Italienske centralbankschefen avgår efter skandal

Italiens centralbankschef Antonio Fazio avgick till slut i dag efter mycket hård press från alltfler och sedan det i förra veckan blev känt att åklagare utreder om han varit invecklat i kriminella affärstransaktioner.

Antonio Fazio var ett affischnamn för den katolska kyrkan. En man som gick i mässan varje dag med ett gott familjeliv, hette det, men när han nu avgår är han allt annat än en respekterad medborgare och uppskattad centralbankschef.

Luckan har stått öppen sedan i juli, men 69-årigen har hårdnackat stått emot alla påtryckningar att falla genom den. Fram till i dag.

Det började med att bandupptagningar från polisen läckte ut i somras.

De visade att den italienske centralbankschefen hade gynnat en god vän, en chef för en italiensk bank genom att ge råd inför budgivningen och ett uppköp av en annan bank. Fazios insidertips gjorde att en annan spekulant, holländska ABN Amro, förlorade bankaffären. Den italienske bankchefen drog dock senare tillbaka sitt bud.

Antonio Fazio hade därmed missbrukat sin position som centralbankschef och övervakare av Italiens finansiella sektor. Under hösten har förhören avlöst varandra, men eftersom en centralbankschef i Italien hittills varit tillsatt på livstid har Fazio kunnat sitta kvar.

Men när det i fredags blev känt att det fanns andra rättsutredningar som pågår kring Fazios egna insideraffärer och kring flotta gåvor från en italiensk bankman blev tydligen sitsen till slut ohållbar. Chefen för den europeiska Centralbanken Trichet ska efter lång tystnad nu ha antytt att Fazios etik har brustit.

Alice Petrén
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".