Turkiet problemfråga när Österrike tar över som EU-ordförande

Den 1 januari tar Österrike över EU:s ordförandeskap. Turkiets medlemsförhandlingar är en fråga som kan orsaka problem i vår. Österrike är det enda landet i EU som mycket klart motsätter sig ett turkiskt medlemskap i EU och det kommer att märkas under det österrikiska ordförandeskapet.

Österrike accepterar EU:s löften till Turkiet men kan inte garantera att de inledande medlemsförhandlingarna kan starta före juli nästa år. Det sa Österrikes utrikesminister Ursula Plassnik när hon på måndagen talade om vad Österrike vill göra under sin tid som EU:s ordförande efter årsskiftet.

Plassnik varnar alltså för att medlemsförhandlingarna med Turkiet inte kan komma igång på allvar förrän när Finland tar över EU:s ordförandeklubba den 1 juli 2006.

Fick ingen förklaring
Det gavs inte någon förklaring till varför de turkiska medlemsförhandlingarna kanske ska hållas på sparlåga i vår. Sannolikt handlar det om att den österrikiska regeringen inte vill utmana den främlingsfientliga opinionen i landet.

Österrikarna visade på allvar sitt motstånd mot ett framtida turkiskt EU-medlemskap när det skulle avgöras om Turkiet skulle få börja förhandla som planerat i oktober i höstas. Österrike krävde då att turkarna skulle erbjudas ett alternativ till fullt medlemskap men både EU och Turkiet sa bestämt nej.

Läggs på is
Förhandlingarna med Turkiet kunde starta först när Kroatien, nära lierat med Österrike, fick klartecken till att börja medlemsförhandla samtidigt som turkarna.

Men nu varnar Österrike för att de kanske lägger de turkiska förhandlingarna på is under sin tid som ordförande.

Oenigheten om EU:s fortsatta utvidgning är nästa stora fråga som måste lösas. Men en debatt i frågan under Österrikes ordförandeskap ser ut att leda till nya problem.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".