Europeiskt skatteparadis lockar företagare

I Europa tävlar kommuner om att locka företag för att skapa nya jobb. I skatteparadiset Zug i Schweiz finns över 23 000 företag registrerade. Bara i fjol tillkom 1 200 nya företag. Det är extremt låga skatter som lockar.

Det är på den brittiska Pickwick Pub som utlänningarna träffas på kvällen. Klientelet är finans- och affärsmän.

Att bläddra i stadens handelsregister är som att bläddra i ”Vem är vem” inom internationellt affärsliv – en stor del av världens råvaruhandel till exempel sköts ifrån den lilla alpstaden, med 26000 invånare.

– Det är låga skatter, därför finns vi här, säger Richard från England.

Låga skatter
Skatterna i Schweiz är låga, lägst är de i Zug. Bolagsskatten är här 16 procent, förmögenhetsskatten för ett holdingbolag några promille. Och inkomstskatten kan räknas i procent på ena handen.

Därför finns över 23 000 företag registrerade i Zug – de flesta har bara en brevlåda, men här finns också multinationella företag som Astra Zeneca, Siemens, BP och Amgen som har lokaliserat stora kontor här, med bland annat forskning. Varje dag pendlar tusentals människor till staden från det närbelägna Zürich.

Ökad tillväxt
Och tillväxten fortsätter år efter år i Zug, trots protester från både grannkantoner i Schweiz och grannländer som Tyskland, som anklagar lokalpolitikerna för skattedumpning och för att parasitera på andra.

Men Bernhard Neidhart, på näringslivskontoret i Zug skjuter ifrån sig kritiken.

- Den handlar inte om moral, utan om att de inte klarar konkurrensen. Det pågår en kamp om talangerna i europa och för att locka dem måste du ha mer än låga skatter. Vi har internationella skolor, bra service, vacker miljo och flygplatsen i Zürich

Kristian Åström, Züg, Schweiz

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".