Skatteverket satsar på att komma åt penningtvätten.

Skatteverket i offensiv mot penningtvätt

Skatteverket satsar cirka 100 miljoner kronor för att komma åt det växande problemet med pengatvätt. Myndigheten misstänker att oregistrerade förmedlingsföretag varje år för ut miljardbelopp till utländska konton bortom statens kontroll.

Både växlingskontor och betalningsförmedlare som mot en ersättning slussar pengar till konton utomlands ska granskas under två år.

Det handlar enligt myndigheten om att försöka störa vad man kallar den svarta ekonomins servicefunktioner.

”Vi vet att det förekommer”
Det kan vara pengar från organiserad brottslighet, kanske från värdetransportrån. Men också svarta löner som betalas ut av till exempel oseriösa byggföretag i så stor skala att pengarna i komplicerade turer och via olika bolag slussas utomlands för att undgå polisens och skatteverkets intresse.

– Det är ett viktigt led i brottsligheten att det finns ett utbud av olika tjänster, Jan-Erik Bäckman på Skatteverket.

Hur mycket vet ni om omfattningen av den verksamheten?

– Vi vet att det förekommer. Vi vill titta närmare på hur det fungerar och vem som ligger bakom, säger han.

Vid en kontroll i fjol av tio sådana här inofficiella betalningsförmedlare, som inte fanns anmälda hos Finansinspektionen kunde man spåra en miljard kronor som gått utomlands.

Rekryteringsarbetet pågår
Arbetet med att rekrytera drygt 200 personer till det nya projektet pågår nu. Pengarna tas ur de extra anslag man fick av regeringen i höstbudgeten.

Men hur ska man med så kort varsel kunna hitta kompetensen som krävs för att spåra de ofta komplicerade penningtransaktioner som det handlar om?

– Vi hoppas få in en hel del erfarenhet från näringslivet. Sen kommer vi i hög grad att använda oss av våra egna medarbetare, som är mycket erfarna och som kan ägna mer tid åt det här nu när vi har fått extra resurser, säger Jan-Erik Bäckman, direktör på Skatteverket.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".