Ljusning om konflikten i Kashmir

Den ryske presidenten Vladimir Putins försök att medla mellan Indien och Pakistan ser nu ut att bära frukt - trots fortsatt skottväxling över den provisoriska gränslinjen i Kashmir. Resultatet kom bara några timmar in i den regionala asiatiska säkerhetkonferenen i Almaty i Kazakstan där såväl Pakistans som Indiens ledare är på plats.
För första gången på ett halvår sitter de båda ledarna från Pakistan och Indien vid samma bord samtidigt som regionala ledare från grannländerna uppmanar dem att utnyttja tillfället och hålla direkta samtal för att försöka undvika ett storskaligt krig eller i värsta fall ett förödande kärnvapenkrig. Båda ledarna beredda till samtal Kanske har den här konferensen och den ryske presidenten Vladmir Putins medlingsförsök lett till en framgång. Pakistans president Pervez Musharraf sa redan på måndagen att han är villig att möta Indiens premiärminister för samtal. På tisdagsmorgonen sa Indiens premiärminister Atal Behari Vajpayee att han också är beredd att samtala med Pakistan angående situationen i Kashmir. Men det framgick inte om detta samtal var villkorslöst och om det skulle ske redan under tisdagen. Rysslands president Vlaidmir Putin som nyligen fått stöd från USA och västeuropa för sin roll som medlare vid den här konferensen ska under tisdagen samtala i enrum först med Pakistans president Pervez Musharraf och därefter med Indiens premiärminister Atal Behari Vajpayee i ett försök att förmå dem att mötas ansikte mot ansikte. Om inte annat hoppas Putin att i alla fall kunna förmedla de båda ledarnas förhoppningsvis försonande budskap till varandra. Samtidigt kommer rapporter om nya stridshandlingar mellan Indien och Pakistan. På måndagen dödades åtta civila och 23 skadades vid striderna kring gränsen vid det mellan de båda länderan delade Kashmir. Tryck från omvärlden Indiens och Pakistans ledare kommer att känna av det internationella trycket vid konferensen, USA, Ryssland och Kina har enats om en gemensam medlingsstrategi. Det här asiatiska säkerhetsmötet är också viktigt ur ett annat perspektiv. Nästan samliga av Indiens och Pakistans grannländer finns representerade, och budskapet är givet: de vill inte se ett kärnvapenkrig i regionen. Under det här mötet kan man vänta sig att det blir Pakistan som kommer att sättas under hårdast press. För Pakistan har inte många vänner i regionen. Det är inte bara Indien som anklagat Pakistan för spridning av terrorism. Även de flesta grannarna norr och väster om Pakistan har framfört samma anklagelser om att Pakistan försökt destabilisera dessa länder. De flesta grannländerna, även de muslimska, ser helst att Pakistan förlorar en stor del av sitt tidigare så stora inflytande i den här regionen.
Vladislav Savic, SR:s korrespondent i Moskva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista