Förslaget gäller sill, strömming och makrill.

Fartyg kan få egna fiskekvoter

EU:s jordbruksministrar har i Bryssel inlett förhandlingar om bland annat fiskekvoter i Västerhavet. Samtidigt utreder Jordbruksdepartementet ett förslag som innebär att svenska fiskefartyg för första gången kan få individuella kvoter för fiske av sill, strömming och makrill.

Tanken är att ge fiskare möjlighet att styra sitt fiske och få bättre lönsamhet.

Vanligtvis går det till så att Sverige tilldelas en viss fiskekvot för olika fiskarter i respektive havsområde. Men nu föreslår Fiskeriverket i Göteborg att varje fartyg får en andel av Sveriges kvot att fiska för per år.

Till en början gäller det sill, strömming och makrill. Bara i Nordsjön och Norska havet finns kvoter för sill, annars är det fritt.

Lättare planera fisket
Med en egen kvot skulle fiskare kanske inte få fiska särskilt mycket mer än idag med de skulle lugnt kunna planera sitt fiske.

Men handläggare Anna Larsson på jordbruksdepartementet sticker inte under stol med att kvoterna vore ett sätt att minska den överdimensionerade fiskeflottan.

Fiskare som vill sluta kan sälja sin kvot vidare till andra fiskare.

Norska fiskare har egen kvot
Norge har länge haft individuella kvoter. Efter flera års diskussioner infördes de även i Danmark. Där tänker man nu utvidga kvoterna att även gälla andra fiskarter.

Sillfiskaren Per Olof Larsson i Fiskebäck i Göteborg tycker att det verkar bra med individuella kvoter.

– Näringen är tvungna att ha det, för vi måste strukturera om flottan för att få effektivitet och lönsamhet, säger han.

Epp Andersson, Göteborg
epp.andersson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".