Old Mutual tar över Skandia

Nu är det klart hur många som sagt ja till sydafrikanska Old Mutuals bud på Skandia. Ägare till drygt 60 procent av aktierna har accepterat budet, men målet för Old Mutual var att komma över samtliga aktier.

Old Mutuals vd Jim Sutcliffe ger nu upp de planerna, men säger ändå att han är nöjd.

– Jag är nöjd med resultatet, säger Jim Sutcliff när det nu står klart att ägare till 62,5 procent av Skandias aktier sagt ja till budet från Old Mutual.

En seger för Old Mutual
Med det inleds nu arbetet med att slå ihop de två bolagen.

På så vis är det här beskedet en seger för Old Mutual, men det är också ett misslyckande. Målet från Old Mutual var att helt ta över Skandia, till 100 procent, för att uppnå alla finansiella fördelar med själva övertagandet.

Så såg det också ut när ledningen för Old Mutual planerade budet, medger Jim Sutcliff.

Men på tisdagen låter det annorlunda från Jim Sutcliff. För att få in fler aktier har Old Mutual också förlängt anbudstiden till den 12 januari.

Många vill se ett självständigt Skandia
Men fortfarande finns många aktieägare som vill bevara ett självständigt Skandia, många småsparare och svenska AP-fonder som därför inte velat sälja sina aktier.

Kampen med dem har Jim Sutcliff nu gett upp.

– Om vi når de 90 procenten under de närmsta tre veckorna så är det bra, men gör vi inte det så kan vi leva med det, säger han.

Old Mutual får nu inrikta sig på att leva med ett stort antal aktieägare som motsatt sig budet. Jim Sutcliff har tidigare sagt att det finns nationalistiska drag bakom motståndet. Idag talar han mer försonande om att alla aktieägarna och anställda kommer att arbeta mot samma mål när Skandia väl blir en del av det sydafrikanska bolaget.

Sören Granath
soren.granath@sr.se