Ingen självklar seger för Old Mutual

62,5 av aktierna ger visserligen Old Mutual kontroll över bolaget, men det är långt ifrån vad bolaget ville ha från början.

Ja, vem vann egentligen? Som vanligt så handlar det om vem som ska skriva historien, vems verklighetsbeskrivning det är som ska gälla.

Idag utropar sig Old Mutual till segrare. 62,5 procent av aktierna är mer än 50 procent, och nu blir Skandia ett dotterbolag till Old Mutual.

Men 62,5 procent är lägre än 90 procent, och det var vad Old Mutual ville ha från början. En front av svenska institionella ägare samt Aktiespararna lyckades mobilisera och blockera och nu blir det ett fientligt övertagande.

6 av 10 säger ja
Och 62,5 procent är egentligen den siffra som Old Mutual har fört fram hela hösten, nämligen att just 6 av 10 aktieägare som kontaktats av Old Mutual har sagt ja. Enligt bolaget kan siffran komma att höjas lite till, kanske uppåt 70 procent på onsdagen då sammanräkningen görs.

Nu råder det inget tvivel, affären är i hamn, säger Old Mutual, men väljer för säkerhets skull att förlänga budtiden ännu en gång, fram till 12 januari, och flaggar för ännu en förlängning efter det.

Aktiespararna kämpar vidare
Aktiespararnas vd Lars-Erik Forsgårdh säger till Ekot att ännu är inte slaget förlorat, och att många vill kämpa vidare.

I grunden är det ett stort misslyckande för Old Mutual att man inte fått in mer av aktierna, menar Forsgårdh, som rekommenderar dom småaktieägare som ännu inte har bestämt sig att tills vidare behålla Skandiaaktierna.

Inga kommentarer
Från Skandias nuvarande ledning och styrelse, som är emot en affär, väntas kommentarer först på onsdagen.

Tidigast i slutet av januari väntas en extra bolagsstämma klubba igenom att Skandia nu efter 150 år ska bli sydafrikanskt. Till en del i alla fall.

Efter tisdagens besked har Skandias aktie gått upp en procent till 46,20.

Tommy Fredriksson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".