Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Persson vill slippa budgetarbete i EU

Statsminister Göran Persson tycker att EU:s regeringschefer borde slippa arbetet med EU:s långtidsbudget. Han anser att finansministrar är bättre lämpade för budgetförhandlingar.

Det var statsminister Göran Perssons slutsats när han på tisdag förmiddag hade en återrapportering om EU:s budgettoppmöte inför riksdagens EU-nämnd.

– Det första man borde göra vore väl rimligen att köra över det här i knäet på våra finansministrar, säger Göran Persson.

Ovana vid budgetprocesser
Att det vore bättre med finansministrarna förklarade Persson med att regeringscheferna helt enkelt hade svårt att klara budgetjobbet.

– Det finns ett inte obetydligt inslag av ovana vid budgetprocesser, när man sitter i ett sådant här gäng som aldrig normalt sysslar med frågor på den här detaljnivån, säger Göran Persson.

Dessutom tyckte statsministern att budgeten inte handlar om särskilt stora pengar.

– Man tillskriver den här budgeten en kraft och en inverkan på Europas utveckling som den definitivt inte har. Vi måste komma ihåg att vi rör oss med en procent av BNI. Inom den procenten av BNI ska vi klara att göra Europa modernare, fördjupa forskningen, förbättra utbildningen, klara infrastrukturen. Det är lite av Särimner som slaktas ständigt för nya ändamål och återuppstår igen, säger han.

Bekymrad av mediabild
Men senare under utfrågningen visade det sig att det finns helt andra orsaker till att Göran Persson vill ha bort EU:s budgetarbete från det strålkastarsken ett toppmöte ger.

Statsministern är djupt bekymrad över den bild som förmedlas av media. I Bryssel nu senast handlade det framför allt om bilden av en häftig strid mellan Storbritanniens Tony Blair och Frankrikes Jacques Chirac med Tysklands Angela Merkel som medlare.

– Allt det här blir bara löjligt till sist. Det är förnedrande för politik och politiker, och fördummande i nyhetsförmedlingen så till den milda grad att det faktiskt utgör ett hot mot hela det öppna samtal vi vill bedriva, säger Göran Persson.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".