Värdetransporten innehöll mer pengar än reglerna tillåter.

Securitas bröt mot regler - krävs på vite

Arbetsmiljöverket kommer att kräva ett vite på 100 000 kronor från säkerhetsföretaget Securitas. Anledningen är att företaget vid den värdetransport som rånades i fredags morse bröt mot flera av verkets villkor när det gäller värdetransporter.

Ett av villkoren man bröt mot var att pengarna måste förvaras i ett slutet system som gör att de förstörs vid ett eventuellt rån. Det berättar Arbetsmiljöverkets generaldirektör Kenth Pettersson.

– Om man inte kan uppfylla det så ska bilden vara dubbelbemannad och den får innehålla ett visst maxbelopp per transport. Bilden var dubbelbemannad men beloppsgränsen överskreds. Det är ett brott mot vårt beslut. Det är högst otillfredsställande, säger han.

Nya villkor sedan rånet i Tumba
Det var efter det våldsamma värdetransportrånet i Tumba i oktober som Arbetsmiljöverket beslutade om nya villkor för säkerhetsbolagens värdetransporter.

Förutom en skriftlig riskbedömning där man undersöker möjligheterna att ändra färdväg och tider, ska man också antingen se till att pengarna vid ett rån blir förstörda, eller så måste värdetransporten vara dubbelbemannad och värdet får inte överstiga ett visst belopp. Det var alltså den punkten som Securitas tranport i fredags morse bröt mot.

– Skälet till att det skedde ett överdrag på tio procent beror på, så långt utredningen har kommit, att det var utländsk valuta som var lite svår att fastställa värdet på. Vi är de första att beklaga det här. Vi ska naturligtvis hålla oss till de överenskommelser som finns, säger Stefan Wikman som är informationsansvarig på Securitas Värde.

Trots att det utförts flera stora värdetransportrån under hösten anser Stefan Wikman att de säkerhetsåtgärder som man vidtagit hittills är fullt tillräckliga. Men Arbetsmiljöverkets Kenth Pettersson håller inte med.

”Högst otillfredsställande”
Efter ett möte som Arbetsmiljöverket haft med representanter för säkerhetsbolagen, Transportarbetareförbundet och bankföreningen tror han att verkets nästa möte i januari kommer att leda fram till ytterligare villkor för värdetransporter.

– Det kommer det med all sannolikhet att göra, för att situationen är högst otillfredsställande, säger Kenth Pettersson, generaldirektör för Arbetsmiljöverket.

Polisen har ännu inte gripit någon för värdetransportrånet vid Hölö utanför Södertälje i fredags morse.

Katarina Schulz
katarina.schulz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".