Alliansen vill ge handikappade företagsstöd

Funktionshindrade bör få lönebidrag om de startar egna företag. Och fler funktionshindrade skulle få jobb om arbetsgivarnas medfinansiering av sjukfrånvaron avskaffas. Det är några av de handikappolitiska förslag som den borgerliga alliansens välfärdgrupp la fram på tisdagen.

– Vi lägger mera makt i händerna på den enskilda människan som har ett funktionshinder att kunna få besluta och påverka sin egen livssituation på ett mycket tydligare sätt, säger kristdemokraten Maria Larsson, som är gruppens ordförande.

Att slopa medfinansieringen av sjukersättningen skulle gynna de funktionshindrade, menar alliansen. De skulle inte väljas bort på arbetsmarknaden på grund av en högre risk för sjukfrånvaro.

Ansöka om lönebidrag
Personer med funktionshinder ska också kunna ansöka om lönebidrag om de startar egna företag.

Funktionshindrade ska också själva få välja sina hjälpmedel för en öronmärkt summa pengar, och det så kallade bilstödet för handikappanpassning av fordon ska omfatta fler och i vissa fall ersätta färdtjänsten.

Full finansiering
Vad det här kommer att kosta vill Maria Larsson inte gå in på. De borgerligas budgetar är inte samordnade än, men förslagen ska finansieras fullt ut, säger hon.

– Vi kan till exempel tänka oss två karensdagar för det är sådant som människor som är sjuka då och då kanske kan klara av i sin vardag. Men de som är varaktigt sjuka eller har ett funktionshinder behöver ett stöd i ökad omfattning. Då kan man lyfta pengar från den ena verksamheten till den andra. Vi har fullt ut finansierade förslag, säger Maria Larsson.

Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".