Tsunamihjälpen slog rekord i givmildhet

Det finns många lärdomar efter tsunamin, som drabbade tretton nationer i Sydostasien för snart ett år sedan. Bättre samordning av biståndsinsatserna är ett exempel. En annan är att förebyggande insatser alltid är bättre och billigare än katastrofhjälpens plåster på såren.

Lärdomar av tsunamin  diskuterades på ett internationellt Sidaseminarium i Stockholm på tisdagen.

Margareta Wahlström, biträdande chef för FN:s humanitära arbete, fann dock en helt annan, ännu viktigare lärdom:

– Den viktigaste är fortfarande en positiv, att det finns all den här viljan att hjälpa till. Sen det professionella trycket att saker och ting måste vara perfekta från början, man måste anlägga mänskliga mått på det, säger Margareta Wahlström.

Världen är inte hjärtlös
Enligt Margareta Wahlström är den allra viktigaste lärdomen av den gigantiska tsunamioperationen detta: att världen trots allt inte är en hjärtlös plats.  

Långt över ett hundra miljarder kronor, donerades. Aldrig tidigare har vanliga människor och regeringar visat sådan givmildhet.

Men mängden pengar översteg vida hjälporganisationernas kapacitet. Lite mer än normalt kunde de uträtta.

Men inte så mycket mer, enligt John Cosgrave, samordnare för mer än 50 FN-organ och andra hjälporganisationer i utvärdering av tsunamiinsatserna. Men andra ord: det inte säkert att pengarna har utnyttjats på bästa sätt.

Förväntningar från givare
De första veckorna i Aceh var mer än 400 organisationer, inte alla väl rustade, i stenhård konkurrens om att hitta offer att hjälpa, därför att dess medlemmar och givare förväntade sig just det.

Tsunamihjälpen är alltså den största hittills. Men faktum är att mer och mer doneras till humanitära insatser varje år. Vad världen ännu inte lärt är att fördela rätt.

Vissa får för mycket, som tsunamioffren. Andra för lite, som offren i Kashmir, Darfur eller Kongo där människor dör som av en tsunami var åttonde månad.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".