Skäl till vräkning.

Parabolantenn orsak till vräkning

En fastighetsägare har rätt att vräka hyresgäster som monterar parabolantenn på fasaden till sin lägenhet. Det slår Svea hovrätt fast i en dom på tisdagen.

Striden gäller tre familjer i Rinkeby i norra Stockholm där familjerna inte följt fastighetsägarens uppmaning att ta ned antennerna.

Svea hovrätt menar i sin dom att det är ett kontraktsbrott att utan husägarens godkännande sätta upp parabolantenner på fastighetens fasad.

Olycksrisk
För fastighetsägaren är det främst en fråga om olycksrisk hur parabolerna monteras.

– Det är en säkerhetsfråga. Vi har haft paraboler på flera ställen där de har ramlat ner och skadat både bilar och andra föremål. Det innebär att allt som sitter innanför balkongräcket är okej, men sticker det ut så är det inte okej, säger Christopher Lovén på Kvarnhjulet förvaltning.

De familjer som inte har plockat ner sina parabolantenner kommer de att vräkas?

– Hovrätten har redan sagt att kontrakten upphör och om vi inte gör något avsteg från vad hovrätten har sagt så må man ju själv inse vad som gäller. Det tror jag alla förstår.

Informationsfrihet
Tidigare har Hyresnämnden i Stockholm accepterat montering på fasaden på grund av möjligheten till informationsfrihet.

Hyresgästföreningen i Stockholm menar att hovrättens dom avsevärt försämrar hyresgästernas situation då alla inte har mottagning på balkongen.

– Det är en stor integrationsfråga att kunna se sitt hemlands kanaler på det här sättet. Kan man inte det på ett normalt sätt så måste någon ändra på lagstiftningen. Vi har begärt att omedelbart få träffa Mona Sahlin. Hon har uttalat sig om dåliga hyresvärdar förut och vi har uppfattat det som om hon är intresserad av detta, säger ombudsman P O Brogren.

Riskerar vräkning 1 mars
Adman Mustafa är en av de tre hyresgäster som nu riskerar vräkning den första mars.

– För 20-30 år sedan fanns det inga paraboler och då tänkte man inte på det när lagen skrevs. I dag finns det massor av folk som har parabol och som behöver det i samhället. Jag respekterar lagen och andras synpunkter men här finns det ett fel någonstans, säger han.

Erik Andersson i samarbete med Radio Stockholm
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".