Många hantverkare betalar moms för svartjobb

Skatteverkets pågående granskning av byggbranschen i Skåne tyder på att många hantverkare har svårt att få vita jobb. För att undvika att bli uppmärksammade av Skatteverket väljer många att betala in moms på sina svarta inkomster för att kunna redovisa rimliga inkomster i sina deklarationer.

– Vi har ju förklaringar från många hantverkare att de säger till kunden att det är ett svart jobb för att de ska få jobbet men att de redovisar det som vitt i räkenskaperna, säger Lars Göran Lantz som är chef för skattekontoret i Simrishamn.

Kan man säga att de skönstaxerar sig själva?

– Ja, delvis kan du säga så.

I Skatteverkets pågående granskning av byggbranschen vittnar fler och fler hantverkare om hur svårt det är att få vita jobb.

– Jag har förståelse för att vissa företagare har det svårt att erhålla vita jobb, säger Lars Göran Lantz

Trycket kommer från beställarna så att säga?

– Så upplever jag det.

Den nya trenden att hantverkare skönstaxerar sig själva är ett sätt att undvika uppmärksamhet från Skatteverket. En alldeles för låg inkomst i högkonjunktur väcker verkets intresse. Men om Skatteverket skulle göra en närmare granskning av de hantverkare som skönstaxerar sig själva, så skulle de svarta inkomsterna upptäckas.

Varannan villig betala svart
I en undersökning som Skatteverket lät göra nyligen framgick att mer en varannan svensk var villig att betala svart.

– Det är helt klart så att det är vanligt att man blir erbjuden att ta det svart. De flesta människor tycker inte att det är något brottsligt utan ser det som mer brottsligt att köra utan bälte om man säger så, säger snickaren Peter Nobis.

Skatteverkets granskning visar att många hantverkare deklarerar så låga inkomster att de egentligen lever under existensminimum trots att de har hus, bil och en omfattande verksamhet. De hantverkarna har Skatteverket skönstaxerat.

Enligt Peter Nobis är det ingen särskild grupp människor som kräver att arbetet skall utföras svart.

– Det är poliser, folk på skattemyndigheten. Jag har alltså blivit erbjuden av poliser ganska ofta att det de inte vill betala moms och det är rätt hårresande, säger han.

Fortsätter sin granskning
Skattekontoren i Skåne fortsätter granskningen under 2006 och eftersom byggbranschen är vad man säger en granskningsvärd sektor kommer man att nyanställa flera skattehandläggare.

De hantverkare som inte kan arbeta vitt kommer att få problem, inte bara med Skatteverket, säger snickare Peter Nobis.

– Det är uteslutet för mig med svarta jobb. Jag närmar mig 50 år och jag vill kunna få ut en pension helt enkelt, säger han.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".