EU diskuterar kärnenergi med Irans regim

Under onsdagen ska representanter från EU diskutera det iranska kärnenergiprogrammet med regimen i Iran. Parterna står långt ifrån varandra och enligt forskaren Shannon Kile vid Stockholms internationella fredsinstitut, Sipri, ska man först se om det finns någon grund för fortsatta samtal.

– Storbritannien, Frankrike och Tyskland som representerar EU här ska försöka avgöra om det över huvudtaget finns förutsättningar för samtal, säger Shannon Kyle, på Sipri.

Samtalen mellan Iran och EU har legat nere helt sedan Iran vägrat frysa sitt kärnenergiprogram som EU och USA begärt.

Väst oroar sig för kärnvapen
Iran hävdar att landet måste utveckla sin kärnenergi för att möta ett växande energibehov. Oron från väst handlar om att Iran ska utveckla kärnvapen.

Den tämligen nytillträdde iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad har vid ett flertal tillfällen sagt att Iran är fast beslutet att fortsätta med framställningen av kärnbränsle. Han har också hotat Israel och förnekat förintelsen av judar. Det här ska man, enligt Shannon Kile, se som en intern politisk strategi.

Kan inte göra kärnvapen
Enligt Sipri-forskaren kan Iran inte framställa kärnvapen i dagens läge.

– Men läget är ändå mycket kritiskt. Det ser ut som att förhandlingarna kommer att bryta samman och att USA och EU då kommer att ta frågan till FN:s säkerhetsråd, säger Shannon Kile, forskare på Sipri.

Det skulle kunna innebära att världssamfundet inför sanktioner mot Iran. Något som Iran lovat att svara på med att återuppta anrikning av uran.

Nathalie Besèr
nathalie.beser@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".