Saab betalar 600 miljoner.

Mp ser sig som vinnare i Neuronprojektet

På tisdagen kom regeringen och samarbetspartierna överens om att genomföra det omstridda Neuronprojektet. Men det krävdes politisk fingertoppkänsla att ena de motstridiga intressena. Miljöpartiet sa ja trots att man egentligen är emot hela idén.

– Nej, vi är egentligen motståndare till det här projektet över huvudtaget fortfarande men det här är så långt vi kom i en kompromiss, säger miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

Ändå vill miljöpartiet se sig som vinnare. Miljöpartiet har nämligen lyckats driva igenom att Saab måste betala större delen av de 680 miljoner kronor som det kostar att delta i Neuronprojektet. Saab ska nu självt stå för 600 miljoner kronor.

Saab får uppdrag för miljoner
I stället försäkras Saab att få uppdrag värda lika mycket, 600 miljoner kronor, sedan när Neuronprojektet är klart. Först när den nya teknik som har kommit fram i Neuronprojektet ska byggas in i försvarets Gripenflygplan ska staten betala.

Försvarsminister Leni Björklund är noga med att påpeka att det inte blir några förändrade kostnader för staten varken uppåt eller nedåt.

– Vi har inte sänkt ramen för att vidmakthålla Gripensystemet, säger hon.

Staten betalar lika mycket
Staten betalar alltså lika mycket i vilket fall som helst. Möjligen får skattebetalarna lite mer för pengarna eftersom man betalar i ett senare skede när den nya tekniken ska tillämpas och det är Saab som får en kostnad när företaget måste ligga ute med miljontals kronor.

Det här kan verka krångligt men det är enda sätt som regeringen och samarbetspartierna lyckats komma överens på. Nu kan miljöpartiet ta åt sig äran att staten inte betalar förrän man köper något som försvaret verkligen behöver.

Regeringen har fått som den vill. På pappret kostar det lika mycket och nu får man igenom det Neuronprojekt som regeringen redan ville ha i somras.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".