En seger för Darwin.

Domstol underkänner "intelligent design"

I USA har en domstol slagit fast att skolor inte får lära ut så kallad ”intelligent design” som ett alternativ till Darwins utvecklingslära. Intelligent design är en teori som går ut på att världen är skapad av ett högre väsen och inte förenligt med konstitutionen, enligt domstolen.

Det är en skola i lilla Dover i Pennsylvania som för ett år sedan bestämde att eleverna inte bara skulle få lära sig evolutionslära på biologin, utan också den så kallade ”intelligenta designen”.

Föräldrar stämde skolstyrelsen
Intelligent design är en teori som går ut på att naturen och människan är så komplexa att vi måste vara skapade av ett högre väsen.

Elva föräldrar i Dover stämde skolstyrelsen och anklagade skolan för att bryta mot konstitutionen genom att blanda kyrka och stat. Något som domstolen till fullo höll med om.

Försvararna av den intelligenta designen menar att man inte måste tolka det som att det var gud som skapade människan, utan bara ett högre väsen. Det argumentet gav inte domstolen mycket för.

Domaren, en republikan utsedd av George Bush, skriver i sin dom att ”intelligent design handlar om religion, det är bara ett annat sätt att beskriva Guds skapelseberättelse, och det är på intet sätt en vetenskaplig teori”.

Majoritet tvivlar på Darwinismen
Striden om den intelligenta designen är den största religionsstriden i amerikanska skolor på flera decennier. Att domstolen i Pennsylvania nu säger att intelligent design inte är förenligt med den amerikanska konstitutionen är ett stort bakslag för rörelsen. Frågan är hur stort?

Så sent som förra månaden beslöt delstaten Kansas att skolorna där får ifrågasätta evolutionsläran i sin undervisning.

Och en opinionsundersökning från i somras visade att mer än hälften av amerikanerna inte tror att människan är släkt med aporna.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".