Långa köer för fetmaoperation

Den bästa behandlingsmetoden mot fetma är en magsäcksoperation. Det kostaterade Statens beredning för medicinsk utvärdering i en rapport som presenterades på måndagen. Men köerna till fetmaklinikerna är mycket långa.
Magsäcksoperation är det mest effektiva för den som lider av svår fetma. Många studier visar att patienterna förlorar 50-75 procent av sin övervikt, och att de stannar på den nya lägre vikten. Dessutom minskar deras risk att drabbas av diabetes kraftigt. Det konstateras i den nya fetma-rapporten från Statens beredning för medicnsk utvärdering. Men de feta får ändå vänta länge, ofta i år, på en operation. Örebro får en fetmadrabbad vänta i tre år, i Göteborg minst två. I Göteborg står mer än 100 patienter i kö till fetmaoperation, och varje vecka tillkommer mellan tre och fem nya patienter. Ändå opereras bara en patient i veckan, till följd av sjukvårdens brist på pengar och det är bekymmersamt, säger Ola Stenqvist, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset: – Det är en mycket dyrbar väntan för de har en mängd följdsjukdomar, högt blodtyck, hjärtsvikt, diabetsrisk er som som allihop kommer att kräva sjukvård , och det är unga människor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".