George Bush utanför NSA.

Demokrater hotar Bush med riksrätt

Underrättelseorganisationen NSA har spionerat på amerikanska medborgare, läst e-post och avlyssnat telefonsamtal. Det strider mot lagar som infördes efter Nixons avlyssningar på 1970-talet. Senatorer i det demokratiska partiet undersöker nu om president Bush kan ställas inför riksrätt.

- När vi talar om att jaga terrorister med hjälp av avlyssning så sker det alltid efter domstolsbeslut, har president George Bush hävdat.

Men nu visar det sig att Vita Huset kringgått dessa regler när det gäller avlyssning av telefonsamtal med utlandet.

– Detta är ett allvarligt brott mot lagen och vi undersöker om president Bush kan ställas inför riksrätt, säger senator Barbara Boxer.

Vicepresident Dick Cheney försvarar dock avlyssningarna.

– Det är sund politik och en av orsakerna till att vi inte har attackerats av terrorister de senaste fyra åren, säger Dick Cheney.

Utredning och förhör väntar
Men många även inom det republikanska partiet ser allvarligt på att presidenten anser att kriget mot terrorismen gör att han kan gör förbi både kongressen och domstolarna. Det blir nu specialutredningar och utskottsförhör.

Samtidigt kommer också uppgifter om att Pentagon mot sina instruktioner bedrivit ett omfattande inrikesspionage och att FBI:s terroristavdelning lagt ner mycket arbete på att infiltrera organisationer som Djurens vänner och Greenpeace.

– Det absurda är att FBI i tider när vi vill att de ska jaga terrorister istället spenderar sina anslag på att jaga oss, säger Greenpeace USA-chef John Pasacantando.

Starka motsättningar
I USA råder starka motsättningar mellan Vita Huset som anser att presidenten på grund av kriget mot terrorismen har exceptionella befogenheter och kongressen som allt oftare körs över.

– Jag har aldrig tidigare sett att en president som nu Bush öppet erkänner att han begått handlingar som han kan ställas inför riksrätt för, säger den gamle Nixonrådgivaren John Dean.

Men vägen till impeachment är lång. Senast det var riksrätt var då president Bill Clinton åtalades för att han ljugit om sitt sexuella förhållande med praktikanten Monica Lewinsky.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".