Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många frågetecken kring Morales politik

Publicerat onsdag 21 december 2005 kl 12.00
Bolivias tillträdande president Evo Morales.

I mitten av januari avlägger aymaraindianen och socialisten Evo Morales presidenteden i Bolivia. Det är den mest radikala förändringen i landet sedan revolutionen 1952, men det finns många frågetecken kring Morales politik och hur den kommer att förändra Bolivia.

Evo Morales anhängare vajar inte med röda fanor, utan blå. De röda används istället av hans främsta motståndare i valet, den högerliberale Jorge Quiroga.

Symbolerna förvirrar. Samma slags förvirring infinner sig när man ska ska försöka förutse vad Evo Morales tänker göra som president.

Pragmatisk
Hans tal har ofta varit omstörtande och oförsonliga. De har underblåst föreställningar om en radikal revolution, en sorts andinsk anti-imperialistisk socialism, ett löfte för många, en skräckvision för andra.

Men på punkt efter punkt har Evo Morales, i andra sammanhang, också uttryckt sig pragmatiskt och flexibelt. Som när det gäller naturgasen, Bolivias stora naturrikedom.

I vissa sammanhang har han talat om expropriering utan någon som helst ersättning och har fått de utländska bolagen att resa ragg.

Men nu, efter segern, talar han om att nationalisera utan att för den skull expropriera och att de utländska bolagen är nödvändiga kompanjoner.

Både radikal och moderat
När det gällen kokan har han stått upp mot USA:s utrotningsprogram och krävt generell legalisering av all kokablads-odling.

Nu säger han att kampen mot droghandeln inte kan innebäranoll koka utan att det gäller att hitta metoder för att rädda kokaodlarnas försörjning och nya sätt att bekämpa droghandeln. En kanske liten, men viktig skillnad.

På punkt efter punkt har Evo Morales formulerat både radikala och och moderata ståndpunkter. Och mer än en andinsk socialism, tycks han idag sträva efter en andinsk kapitalism. Att han betraktar Hugo Chavez och Fidel Castro som sina lärare - det behöver inte vara någon motsättning.

Hot från de egna
Avgörande för vilken slags regering Evo Morales kommer att leda, det är hur som helst den konstituerande församling som ska sammankallas i juli nästa år.

Det är först då som riktlinjerna för det nya Bolivia som alla talar om kommer att stakas ut. Och med tanke på det tveklösa erkännande som Evo Morales seger har mött inom alla sektorer i Bolivia så är det inte alls osannolikt att det blir sökandet efter samförstånd och inte fortsatt polarisering som kommer att känneteckna, åtminstone början av hans regering.

Säkert kommer han att mötas av motstånd både från USA och den inhemska eliten men det största hotet mot hans regering kan mycket väl komma från de mest radikala sektorerna inom hans egen bas, de som inte vill förhandla, och som inte är beredda att vänta, inte ens på att den konstituerande församlingen gjort sitt arbete.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".