"Vänta med räntehöjning till i april"

Riksbanken planerar en serie räntehöjningar med början i januari. Men både Konjunkturinstitutet och LO-ekonomerna anser att det är för tidigt för Riksbanken att höja räntan. De tror på en lägre inflation än vad Riksbanken gör.

– Vår prognos är att inflationen kommer att vara 1,5 procent i slutet av 2007 och ännu lägre i slutet av 2006, så vi tycker att det är för tidigt att höja räntan. Man kan avvakta lugnt, säger Ingemar Hansson, generaldirektör för Konjunkturinstitutet.

– Om man höjer räntan snart och höjer mycket då riskerar man att hamna ännu mer under inflationsmålet än vad som ligger i vår prognos, så vi tycker att Riksbanken ska avvakta. Men sedan när vår prognos slår in och därmed det underliggande inflationstrycket ökar lite grann är det motiverat att börja höja räntan från april nästa år.

Lägre inflation
Både Konjunkturinstitutet och LO-ekonomerna tror på en lägre inflation än vad Riksbanken gör under de närmaste åren. Enligt LO-ekonomerna är inflationstrycket fortsatt lågt eftersom tillgången på arbetskraft kommer att vara god även de närmaste åren.

LO-ekonomerna är också kritiska mot att Riksbanken tar hänsyn till andra faktorer än inflationen, som till exempel huspriser, i bedömningen av räntenivån.

En annan bedömning
Konjunkturinstitutet gör en annan bedömning än Riksbanken.

– Vi har en betydligt lägre inflation på två års sikt än vad Riksbanken har . Det är en annan bedömning av inflationstrycket från svensk produktion. Vi tror att det är så lågt att inflationen kommer att förbli under 2 procent.

– Riksbanken tror att inflationstrycket är lite högre och därmed kommer att driva upp inflationen till 2 procent 2007. Vi gör olika bedömningar om hur mycket inflation den svenska ekonomin kommer att generera, säger Ingemar Hansson på Konjunkturinstitutet.

Anne Parichart Eriksson
anne.parichart-eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".