Tsunamibevakning snabb och informativ

Mediernas bevakning av flodvågskatastrofen kom igång snabbt och var både omfattande och informativ. Det konstateras i en ny rapport som medieforskare vid Göteborgs universitet har gjort på uppdrag av Krisberedskapsmyndigheten.

Forskare på Göteborgs universitet har tittat på bevakningen hos tio redaktioner från kvällpress, morgonpress, etermedia och nättidningar. Bilden av bevakningen är överlag positiv.

– Den bild som tonar fram är att medierna var oerhört snabba med att komma igång med bevakningen. Imponerande snabba skulle jag säga. Bevakningen var oerhört omfångsrik. Det är förmodligen den största mediehändelsen sedan mordet på Olof Palme i Sverige. Bevakningen var också väldigt informativ, säger Marina Ghersetti, en av dem som skrivit rapporten.

Har ni tittat någonting på kvaliteten i bevakningen?

– Det beror på vad man menar med kvalité. Men vi har i första hand gjort en kartläggande empirisk undersökning. Vi har tittat på vilka som kommer fram och vad rapporteringen handlar om. Vi har inte tittat på bevakningen ur etiska perspektiv. Om det har skett övertramp eller integritetskränkande rapportering faller utanför undersökningen, säger Marina Ghersetti.

Angela Wiese
angela.wiese@sr.se