Kina mot större religionsfrihet i tysthet

I Kina har myndigheterna i tysthet börjat acceptera religiösa sammankomster, som tidigare varit strängt förbjudna. Fortfarande är det bara officiellt sanktionerade kyrkor som tillåts verka, men praktiserande kristna ser ändå en positiv förändring, rapporterar SR:s Asienkorrespondent från Peking.
Vi letar i gränderna i ett av Pekings gamla bostadskvarter innan vi kommer fram till Hsu Yong-Hai och hans hustru. De öppnar dörren till det enda rummet i lägenheten och fäller upp det lilla slagbordet mitt i rummet. Sängen är uppställd mot väggen. Rinnande vatten finns bara ute på gården. Utövande kristna Hsu är läkare och hans fru är sjuksköterska. De arbetar tilsammans vid ett av Pekings sjukhus, och är utövande kristna. Hsu vet mycket om myndigheternas förföljelse. Arbetsläger Doktor Hsu berättar om sina två år i arbetsläger. Han greps av polisen för ideologisk omskolning för några år sedan. Förhållandena är värre i arbetslägren än i fängelserna säger han. Bibelstudier hemma Hans två bröder och en syster har också hämtats av polisen för att de vågat praktisera sin religion utan officiellt tillstånd. Hsu och hans fru samlar varje söndagkväll sen drygt två år tillbaka ett tiotal släktingar och vänner till bibelstudium här i den lilla lägenheten. Två polisingripanden 'Två gånger har polisen kommit hit och tagit alla till förhör. Jag frågar Hsu Yong-Hai om han inte är orolig för att hamna i arbetsläger igen och han säger att när det blir nödvändigt är han beredd att lida för sin Gud. Genom att tjäna Gud bereder vi vägen för kristendomen i Kina, säger doktor Hsu. Fulla kyrkor Religionen attraherar allt fler. Kyrkorna, både de officiellt tillåtna och de som ännu tvingas verka i det fördolda, är fulla av folk, säger han. Det har trots allt blivit blivit lättare att utöva sin religion i Kina, säger Hsu Yong-Hai och han är positiv till utvecklingen. Fängelse för 30 år sedan För 30 år sedan var det ofelbart fängelse för den som ertappades med att tro på Gud, säger doktor Hsu, för tio år sedan vågade jag inte tala om för mina kollegor på sjukhuset att jag var kristen säger han, nu kan vi organisera dessa bibelstudier hemma och ändå vet polisen vad vi gör. Och många andra kristna samlas till möten som vi, säger Hsu Yong-Hai. Det finns mer än ettusen kristna så kallade familjesammankomster runtom i Peking. Mot större religionsfrihet Utvecklingen mot allt mer av religionsfrihet i Kina kommer att fortsätta tror, doktor Hsu, även om lättnaderna hittills i huvudsak gäller Peking och andra större städer. På landsbyugden är förtrycket värre. Skiftet till ett yngre ledarskap i kommunistpartiet kommer också att ha betydelse, menar Hsu Yong-Hai. Den yngre generationens ledare är inte lika hårt präglade av ateismen som dagens maktelit, tror han. Lång väg till frihet Men vägen till religionsfrihet i Kina kan bli lång. Vatikanen anklagar regimen för att hålla 50 katolska biskopar fängslade och konflikten med lamaismen i Tibet är olöst.
Börje Remdahl, Peking
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista