Bensinstationer dåliga på prisskyltning

Många bensinstationer struntar i skyltning av bensinpriser. Detta trots att det finns en överenskommelse mellan branschen och Konsumentverket om tydlig prisinformation. I en undersökning gjord av Konsument Göteborg får tre fjärdedelar av stationerna underkänt.

Bilförarna håller med om att det ibland är svårt att se bensinpriset.

– Jag tycker att de kan vara klart bättre. Jag har svårt att se på vissa ställen vad priserna är, säger en bilförare.

Är det viktigt att kunna jämföra?

– Ja, det är det. För det kan skilja rätt mycket från pump till pump.

Av 31 stationer fick 23 anmärkningar på skyltarna. På Konsumentverket säger Nils Allén att bolagen ska rätta sig efter prisinformationslagen och en överenskommelse med bolagen.

Den innebär att obemannade stationer ska tala om priset på 95-oktanig bensin på en hög skylt vid vägen. Alla stationer ska dessutom visa bensinpriserna på en markskylt vid infarten. Priset ska också stå på pumpen.

Ska vara tydligt
Det ska vara tydligt för den som kör förbi säger Konsument Göteborgs Eva Burgos.

– Det är inte meningen att man ska behöva köra in på en station, trycka på en knapp och sedan få reda på att det är 50 öre eller en krona dyrare här än hos konkurrenten som ligger tvärs över gatan. Utan man ska lätt och synligt från en nära väg kunna göra ett aktivt val som konsument, säger hon.

Uppretade konsumenter som under hösten hört av sig till Konsument Göteborg har undrat om bolagen försöker dölja sina priser. Men det förnekar de bensinbolag som Ekot varit i kontakt med.

På Statoil säger man att det handlar om brister hos enskilda stationer.

Moderna pumpar
Peter Himmer på OKQ8 säger att deras problem framförallt är de moderna pumpar som visar pris först när man valt typ av bensin.

Men där bör branschen kunna sätta press på tillverkarna.

– Vi hoppas det, både vi och våra kollegor. Vi har ju samma leverantörer och har fått samma anmärkningar, säger Peter Himmer på OKQ8.

Clara Osvald, Göteborg
clara.osvald@sr.se