Palestinskt parlamentsval kan ställas in

Det palestinska parlamentsvalet som är tänkt att äga rum om fem veckor riskerar att inte bli av. Israel vägrar tillåta att palestinierna i östra Jerusalem röstar. Därför hotar nu den palestinska myndigheten att ställa in valet.

Det är nästan tio år sedan palestinierna gick till sitt första och hittills enda parlamentsval och de nuvarande parlamentsledamöterna sitter sedan länge på övertid.

Den 25 januari nästa år var det tänkt att den saken skulle rättas till och palestinierna skulle äntligen få rösta fram ett nytt parlament. Men nu sätter Israel käppar i hjulet.

Problemet för israelerna är att den terroriststämplade islamistiska organisationen Hamas ställer upp i valet. Och vi tänker inte hjälpa Hamas att delta i några val, anser Israel och förbjuder palestinierna i östra Jerusalem att rösta.

Erövrades 1967
Östra Jerusalem erövrades av Israel i sexdagarskriget 1967 och annekterades sedan för att bli en del av den judiska staten. Israel ser alltså det arabiska östra Jerusalem som sitt, vilket Israel är ganska ensamt om.

Alla andra uppfattar östra Jerusalem som visserligen ockuperat men ändå palestinskt territorium och där bor omkring 200 000 palestinier.

Enligt det så kallade Osloavtalet har palestinierna i östra Jerusalem rätt att rösta i palestinska val och har hittills gjort det genom att poströsta. Men inte den här gången, är beskedet från det israeliska regeringskansliet som påminner om Osloavtalets förbud mot ickedemokratiska partier.

Hotar ställa in valet
Då svarar den palestinska myndigheten med att hota ställa in hela valet eftersom inte alla palestinier får möjlighet att rösta. Något som den av Fatahrörelsen styrda palestinska ledningen innerst inne kanske inte alls är så ledsen för.

Hamas har nämligen vunnit stora segrar i de nyss avslutade lokalvalen och kan få stora framgångar också i parlamentsvalet. Och det vill varken den nu sittande palestinska myndigheten och Israel vara med om.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".