Ingick partnerskap.

Storbritannien tillåter partnerskap för homosexuella

Storbritannien har sällat sig till de länder där homosexuella par kan ingå partnerskap. I England och Wales var onsdagen den första dagen det var möjligt. Av de nära 700 par som valde att ingår partnerskap på premiärdagen fanns ett av världens mest kända homosexuella par.

Många hundra tillresta beundrare jublade och hela landet kunde se det på tv. Elton John och David Furnish kom ut från sin partnerskapsceremoni i stadshuset i Windsor utanför London, samma stadshus där prins Charles och Camilla vigdes i våras.

Paret kastade slängkyssar till välgångsönskarna och poserade för deras kameror. Elton John och Davis Furnish var ett av nära 700 par som valde att ingå partnerskap på onsdagen, den första dagen som en ny lag gjorde det möjligt. Därmed skänkte de glans och glamour åt premiärdagen.

Samma lagliga rättigheter
Partnerskapslagen ger homosexuella och lesbiska par samma lagliga rättigheter och skyldigheter som gifta heterosexuella par, vad det gäller egendom, arvsrätt pensioner och vårdnad av barn.

Just arvsrätten är en viktig faktor i ett land med hög arvsskatt för alla utom lagligt vigda, och det var en påfallande stor del av dem som ingick partnerskap på onsdagen som var i övre medelåldern och hade levt ihop i många år.

En högprofilig dag
Det har tagit Storbritannien längre tid än många andra jämförbara länder att nå denna punkt, men när det väl hände blev det en högprofilig dag.

Premiärminister Tony Blair skrev i en Londontidning att det är en dag att fira för alla. Den biträdande ministern för jämställdhet var med vid de första ceremonierna i Brighton på sydkusten på onsdagsmorgonen, och under kvällen håller Elton John och Davis Furnish ett överdådigt kalas för 700 gäster.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".