"Hoppas Skandia stannar"

Skandias styrelse säger idag att den fortfarande ser Skandia som ett självständigt bolag. Ordföranden ser det dock som naturligt att den nya styrelsen får en annan sammansättning, medan VD håller frågan om framtiden öppen. Och kioskägaren Reza vägg i vägg med Skandias huvudkontor på Sveavägen i Stockholm, hoppas att Skandia blir kvar i huset.

- Det låter ju bra, och det är inget problem att Skandia blir engelskt, eller sydafrikanskt, men hoppas bara att dom stannar kvar i huset, säger kioskägaren Reza, som har sett alla dom stora aktörerna komma och gå i kiosken.

Inne på huvudkontoret ligger det broschyrer utslängda i fåtöljer och soffor med en förstasida som stolt ropar ut : ”Lovande framtid för Skandia som självständigt bolag.”
Det är trycksaker som säkert har fyllt sin funktion under höstens drama men som nu är överspelade, för nu är det klart att Skandia blir ett dotterbolag till Old Mutual.
Fast Skandias ledning har inte gett upp, långt ifrån. VD Hans-Erik Andersson säger att bolaget kommer att styras som en självständig enhet så länge bolaget har minoritetsägare.
- De har sina rättigheter de också och enligt reglerna måste även de respekteras, säger Hans-Erik Andersson.
Hur tänker du om din egen situation?
- Den dagen den sorgen.

Skandias styrelse anser fortfarande att Old Mutuals erbjudande till aktieägarna är otillräckligt.

Räknar med att gå
Ordförande Lennart Jeansson ser det dock som naturligt att han slutar, när den nya ägarkonstellationen börjar påverka hur styrelsen ska se ut efter den 12 januari då den senaste budtidsförlängningen går ut

- Jag är ju den förste som ska lämna, jag har ju slagits för ett självständigt Skandia, säger Jeansson.

Tommy Fredriksson

tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".