Regeringen vill ha fler domar om samhällstjänst

Regeringen vill göra det lättare för domstolar att döma ungdomsbrottslingar till samhällstjänst. Justitieminister Thomas Bodström säger att oavlönat arbete är ett mycket effektivare straff än fängelse för unga brottslingar.
Samhällstjänst, det vill säga oavlönat arbete under en viss tid, är en påföljd som ökat kraftigt de senaste åren på grund av en lagändring, som ökat möjligheten för domstolarna att välja just det straffet. Från 1998 till år 2000 ökade domarna till samhällstjänst från omkring 650 årligen till 4 200. Och ökningen har skett så snabbt att det idag kan ta upp till ett halvår innan den som dömts till samhällstjänst kan påbörja sitt straff. Och då är det ändå bara en bråkdel av kommunerna som idag kan döma ungdomar till samhällstjänst. Man räknar med att det bara är mellan 20 och 30 procent av alla kommuner som kan tillämpa straffet samhällstjänst. Enligt justitieminister Bodström kommer regeringen i början av juli med ett förslag till hur fler kommuner ska kunna arbeta med samhällstjänstmodellen.
Thomas Reckman, Ekot i Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".