Amerikansk antiterrorlag inte permanent

Bråket i USA om den kontroversiella antiterrorlagen Patriot Act har fått en tillfällig lösning. President George Bush vill göra lagen permanent, men senaten går bara med på en förlängning i sex månader. Senaten tycker att lagen kränker den personliga integriteten.

Efter att ha debatterat antiterrorlagen USA Patriot Act nästan oavbrutet i ett dygn, kom den amerikanska senaten på torsdagsmorgonen överens om en tillfällig förlängning av lagen i sex månader.

Lagen ger bland annat myndigheter rätt till avlyssning och att gå igenom vilka böcker människor lånar på biblioteken.

”Denna obstruktion är oförlåtlig”
The Patriot Act kom till efter 11 september-attentaten och president George Bush har satsat en stor del av sitt politiska kapital i den. Han vill att lagen ska bli permanent och var ursinnig när han på Vita Husets gräsmatta gick till angrepp mot dom senatorer som har blockerat en förlängning av lagen.

– Denna obstruktion är oförlåtlig. Om den här lagen upphör kommer det att hota Amerika och försvaga vår position i kriget mot brutala mördare, sade Bush.

Debatten om antiterrorlagen handlar inte om att helt ta bort den, det är en lag som har stöd av det amerikanska folket. Istället vill demokraterna i senaten och ett par republikaner ge enskilda individer ett större skydd.

Långt ifrån en seger för Vita huset
Vita huset har tidigare motsatt sig alla kompromissförslag och nu vill alltså senaten förlänga lagen i ett halvår, för att under den tiden kunna fortsätta diskussionerna om hur den egentligen ska se ut.

För Vita huset, som i sista stund satte in en storoffensiv där både Bush, justitieministern och säkerhetsministern var ute och varnade för konsekvenserna av det politiska käbblet i senaten, var sexmånadersförlängningen inte den stora politiska förlust det såg ut att bli tidigare under debatten, men det var långt ifrån någon seger.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".