Psykisk ohälsa ökar

Besvär med nacke och rygg är fortfarande den vanligaste orsaken till sjukskrivning. På andra plats kommer psykisk ohälsa, där ingår bland annat utbrändhet. Nu är kostnaden uppe i nio miljarder för den ökande gruppen. Det visar en ny rapport från Riksförsäkringsverket.
Det är fortfarande problem med rygg, nacke, samt andra kroppsliga sjukdomar, som står för den största kostnaden. Förra året kostade de sjukskrivningarna omkring 40 miljarder. Då stod besvären med rygg och nacke för 15 miljarder kronor, eller 37 procent av den totala kostnaden. Utbrändheten ökar Men på andra plats kommer sjukskrivningarna för psykisk ohälsa och utbrändhet. De stod för 9 miljarder kronor eller 22 procent. Samtidigt har andra undersökningar visat att den här gruppen står för den största ökningen bland de sjukskrivna. Många långtidssjukskrivna Rygg och nacke och psykisk ohälsa är alltså de två stora grupperna som leder till flest sjukskrivningar men också högst kostnader. Tillsammans utgör de 60 procent av den totala kostnaden. Anledningen till att de här stora grupperna kostar så mycket är att symptomen kräver lång sjukskrivningstid. Men också för att det handlar om så många personer.
Mari Forssblad, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".