I Spanien har 30 personer gripits.

Oro för terrorattentat i södra Europa

I södra Europa är beredskapen hög inför jul och nyår. Både i Spanien och i Frankrike har ett antal gripanden gjorts den senaste tiden. Med terrorattacken i Madrid i färskt minne lever oron för terrorhot vidare.

I Spanien har 40 000 poliser satts i beredskap inför helgerna för att avvärja våld och attentat. Något uttalat hot vilar inte över landet, men den baskiska separatistorganisationen ETA har flera gånger slagit till just kring jultid.

Förra året ansåg regeringen att det var ETA som den 22 december låg bakom ett attentat mot en polisstation i norra Spanien. Året innan uppgav myndigheterna att de avstyrt ett försök att spränga ett tåg.

Madrid i färskt minne
Spanjorerna har fortfarande terrorattackerna mot de fyra förortstågen kring Madrid den 11 mars 2004 färskt i minnet. Då dog 192 personer, och många skadades.

Polisen har den senaste månaden gjort tre större tillslag och gripit sammanlagt cirka 30 muslimer, som misstänkts vara militanta islamister och ingå i nätverket al-Qaida.

Förutom oron för attentat misstänker polisen att de gripna rekryterar soldater för strid i Irak.

Undantagslagar fortsätter
I Frankrike fortsätter undantagslagarna, som infördes under upploppen i november, att gälla över nyår. Det hör till traditionen att bränna bilar på nyårsafton säger man.

Men inrikesminister Sarkozy vill ta det säkra före det osäkra. Även i Frankrike har polisen under hösten genomfört flera räder, då de gripit muslimer och hittat vapengömmor.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".